Polonia, 5G – Noile prevederi privind securitatea cibernetică urmează să fie adoptate de Guvern şi notificate la Bruxelles. Ce se întâmplă în România?

Ion Dobreanu - mar, 09 mart. 2021, 12:05
Polonia, 5G - Noile prevederi privind securitatea cibernetică urmează să fie adoptate de Guvern şi notificate la Bruxelles. Ce se întâmplă în România?

Ministrul polonez pentru Afaceri Digitale, Marek Zagorski, a anunțat că în această lună va ajunge pe masa guvernului proiectul de lege care amendează prevederile în vigoare privind securitatea cibernetică. Adoptarea noilor modificări este critică pentru derularea în acest an a licitației 5G, programată inițial să se desfășoare anul trecut, scrie presa din Polonia.

Conform variantei prezentate public a proiectului de lege, acesta va face obiectul unei notificări tehnice către Comisia Europeană. Notificarea este parte a unei proceduri standard la nivel european, care presupune transmiterea proiectului de lege către Directoratul General pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri. Mecanismul de informare este prevăzut de Directiva UE 1535/2015, referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale. Statele membre au obligativitatea de a comunica de îndată Comisiei orice proiect de reglementare tehnică, cu excepția situației în care doar se transpune integral textul unui standard internațional sau european.

Marek Zagorski a ținut să sublinieze de altfel că, după adoptarea de Guvern, proiectul de lege va trebui să fie nu doar adoptat de Parlament, ci și că va fi notificată Comisia Europeană asupra sa. Cum finalizarea procedurii de notificare presupune aproximativ 3 luni, cel mai probabil anunțul privind momentul derulării licitației 5G va fi făcut în opinia sa la jumătatea acestui an.

România a lansat și ea în dezbatere publică în 2020 un proiect de lege care stabilește cadrul necesar pentru organizarea licitației 5G. Au existat de atunci semnale ale analiștilor din piață care au avertizat că România trebuie să notifice și ea Comisia Europeană asupra noului proiect, înainte de adoptarea sa. Până în prezent nu a existat însă o confimare că această procedură stabilită la nivel European și implementată acum și de Polonia este avută în vedere și de autoritățile de la București (deși în cazul ambelor state au existat controverse similare privind posibile afectări prin drafturile propuse a unor principii și reglementări europene).

Proiectul de lege 5G din România a reintrat pe procedura de avizare inter ministerială, în contextul validării noului Cabinet. El va fi adoptat în perioada următoare și trimis spre dezbatere în Parlament. Conform ultimelor estimări oficiale, licitația 5G urmează să aibă loc în acest an, după mai multe amânări succesive.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...