1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

News

Polonia a semnat un contract pentru forarea unui canal spre Marea Baltică, ocolind apele ruse

Consorţiul polonezo-belgian NDI-Besix a semnat vineri cu autorităţile poloneze un contract de 230 de milioane de euro pentru forarea unui canal care să permită accesul la portul Elblag dinspre Marea Baltică, fără a trece prin apele teritoriale ruse, informează AFP.

04 oct, 2019 | Agerpres

Canalul, lung de un kilometru, lat de 20 de metri şi având 5 metri adâncime, însoţit de diferite infrastructuri de transport, va traversa cordonul-litoral ce mărgineşte delta Vistulei. El ar urma să fie gata în 2022.

"Este un moment istoric pentru Polonia (...), de o importanţă politică enormă, pentru că ne face independenţi de vecinul nostru de la est", Rusia, a declarat în timpul ceremoniei de la Elblag ministrul polonez al economiei maritime, Marek Grobarczyk, citat de agenţia PAP.

La ora actuală, pentru a ajunge în larg, ambarcaţiunile care pleacă din Elblag trebuie să ocolească peninsula ce aparţine o parte Poloniei şi o parte Rusiei şi să ceară autorizaţie de trecere acesteia din urmă, cu care Varşovia are relaţii adesea tensionate.

Proiectul a suscitat o controversă între susţinătorii noii căi de acces la Marea Baltică şi ecologişti, care evocă riscuri pentru faună şi floră, ce ar putea fi afectate din cauza modificărilor de salinitate a apelor deltei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO