Polonia acuză Franţa că încalcă regula deficitului bugetar de 3%

Ministrul de externe polonez, Jacek Czaputowicz, a acuzat vineri Franţa că "încalcă legislaţia europeană" prin nerespectarea regulii de menţinere a deficitului public sub pragul de 3% din PIB, transmite AFP.
Economica.net - vin, 04 ian. 2019, 14:24
Polonia acuză Franţa că încalcă regula deficitului bugetar de 3%

„Franţa încalcă legislaţia europeană şi Comisia Europeană închide ochii”, a declarat Jacek Czaputowicz într-un interviu apărut vineri în cotidianul Polska The Times.

Ministrul polonez a explicat că „Franţa depăşeşte nivelul autorizat al deficitului bugetar”, în contextul în care guvernul de la Paris a anunţat un deficit de 3,2% pentru 2019 în urma crizei „vestelor galbene”.

„Comisia Europeană, care trebuie să fie gardianul legislaţiei europene, acceptă o astfel de situaţie. Ea pierde astfel posibilitatea de a face presiune asupra unor ţări precum Italia ori Spania care cer un tratament egal”, a adăugat oficialul polonez.

„Abandonarea reformelor (în Franţa) demonstrează slăbiciunea statului. Cum Uniunea Europeană este un sistem de vase comunicante, această situaţie pune în pericol toată comunitatea”, a subliniat el.

„Introducerea de reguli ferme privind limitarea deficitului bugetar nu s-a făcut fără motiv. Depăşirea pragului de 3% riscă să provoace o criză financiară, perturbă concurenţa şi împinge statele spre protecţionism”, a mai argumentat ministrul polonez.

Întrebat în legătură cu recenta sa declaraţie în care numea Franţa „bolnavul Europei”, Czaputowicz a explicat că a intenţionat să spună că „Franţa are nevoie de reforme care sunt foarte dificil de pus în aplicare, după cum constată majoritatea observatorilor”.

„Relaţiile noastre cu Franţa sunt corecte şi sper că se vor îmbunătăţi tot mai mult”, a adăugat Jacek Czaputowicz, menţionând că „speră că vizita preşedintelui (Emmanuel) Macron în Polonia va avea loc în curând, poate chiar în prima jumătate a anului”.

Relaţiile dintre Franţa şi Polonia s-au răcit după ce Varşovia a renunţat pe neaşteptate în 2016 la un contract substanţial de achiziţie de elicoptere militare Caracal.

Ambasadorul francez la Varşovia, Pierre Lévy, s-a declarat „şocat” de afirmaţiile anterioare ale lui Jacek Czaputowicz, întrebându-se „dacă autorităţile poloneze vor cu adevărat să-şi îmbunătăţească relaţiile” cu Parisul.

Te-ar mai putea interesa și
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte dovada vaccinării anticoronavirus, a recuperării după COVID-19 sau un......
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Nu doar companiile low-cost taxează pasagerii pentru bagajele mari, voluminoase, care trebuie lăsate la cală. În ultimii ...
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi ...
Elon Musk se așteaptă ca deficitul global de cipuri să se încheie în 2022, datorită noilor fabrici care se construiesc
Elon Musk se așteaptă ca deficitul global de cipuri să se încheie în 2022, datorită noilor fabrici care se construiesc
Datorită noilor fabrici de semiconductori care sunt planificate sau se construiesc, deficitul global de cipuri care a afectat ...