Polonia ar avea nevoie de investiţii de 700 – 900 miliarde de euro pentru a ajunge la zero emisii de carbon

Ministrul polonez al Energiei, Krzysztof Tchorzewski, a declarat marţi că Polonia ar avea nevoie de 700 până la 900 miliarde de euro pentru o transformare care să îi permită să ajungă o economie cu zero emisii de carbon, iar în acest sens numai în sectorul energetic ar fi nevoie de 300 - 400 miliarde de zloţi (68,6 - 91,5 miliarde euro), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 01 oct. 2019, 14:26
Polonia ar avea nevoie de investiţii de 700 - 900 miliarde de euro pentru a ajunge la zero emisii de carbon

În luna iunie a acestui an, Polonia s-a plasat în fruntea câtorva state din estul Uniunii Europene care au dorit să blocheze un plan susţinut de Franţa şi de majoritatea statelor din blocul comunitar privind crearea unei Europe neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

„Costurile totale nu au fost calculate încă. Desigur, aceste costuri se vor întinde pe mai mulţi ani. Dar cred că este o fantezie atunci când cineva spune că Polonia va putea să ajungă la zero emisii de carbon până în 2050”, a spus Tchorzewski.

Anterior, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat şi el că Polonia vrea compensaţii semnificative pentru industria sa în schimbul angajării respectării ţintei ambiţioase propuse de Uniunea Europeană privind zero emisii de carbon până în 2050.

Krzysztof Tchorzewski a precizat că Polonia are timp până la finele luni decembrie să ajungă la un acord cu Comisia Europeană privind un pact pentru climă. Tchorzewski a adăugat că i-a informat pe miniştrii Energiei din UE că Polonia nu îşi va revizui ţintele actuale referitoare la o pondere de 21% a regenerabilelor în mixul energetic în anul 2030.

„Polonia vrea să ajungă din urmă Europa, nu să dispară. Fiecare procent în plus înseamnă costuri uriaşe”, a spus Tchorzewski.

În cazul României, în luna iunie a acestui an, Comisia Europeană i-a recomandat să majoreze, până „la cel puţin” 34%, ţinta privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, care reprezintă contribuţia ţării noastre la atingerea obiectivelor Uniunii la orizontul anului 2030. Prin Planul Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice, ţinta naţională propusă de România pentru anul 2030 pentru energia regenerabilă este 27,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...