Polonia: Banca Centrală menţine dobânda la un nivel record pentru a susţine relansarea economiei

Banca Naţională a Poloniei a decis, miercuri, să menţină dobânda de politică monetară la un minim record, pentru a putea evalua care este amploarea revenirii celei mai mari economii est europene, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 12:37
Polonia: Banca Centrală menţine dobânda la un nivel record pentru a susţine relansarea economiei

Comitetul de politică monetară de la Narodowy Bank Polski a menţinut dobânda cheie la nivelul record de 2,5% pentru a doua lună consecutiv. Decizia este în linie cu estimările tuturor celor 40 de analişti intervievaţi de Bloomberg.

Guvernatorul Marek Belka va organiza o conferinţă de presă la ora 4 p.m pentru a explica decizia Băncii centrale a Poloniei.

‘Deşi datele venite din economia reală sugerează că economia va accelera în următoarele trimestre, creşterea va rămâne sub potenţial, iar inflaţia va rămâne sub ţintă. Banca centrală nu va avea niciun motiv pentru a modifica costul creditului cel puţin până la mijlocul anului următor’, a apreciat Cezary Chrapek, economist la subsidiara din Polonia a Citigroup Inc.

În trimestrul al doilea al acestui an, Produsul Intern Brut al Poloniei a înregistrat o creştere de 0,4% comparativ cu primul trimestru, dublu faţă de creşterea de 0,2% înregistrată în primul trimestru, în condiţiile în care zona euro (care cumpără 51% din exporturile poloneze) a ieşit din recesiune. De asemenea, în luna septembrie, producţia industrială a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii doi ani, iar inflaţia a rămas sub ţinta de 2,5% avută în vedere de Banca Centrală pentru a noua lună consecutiv.

Luna trecută, factorii de decizie de la Banca Naţională a Poloniei au promis că vor menţine dobânda nemodificată cel puţin până la sfârşitul anului, în condiţiile în care economia poloneză înregistrează cel mai mic ritm de creştere de după 2009.

‘Menţinem dobânzile la un nivel record şi credem că aceasta nu va avea un impact negativ, cel puţin pentru o perioadă, asupra inflaţiei şi stabilităţii financiare’, a declarat guvernatorul Marek Belka, la sfârşitul lunii trecute.

Băncile centrale din Europa de Est au adoptat politici diferite pe măsură ce economiile lor înregistrează diverse grade de revenire. Banca Centrală din Ungaria a redus dobânda de bază la un nivel record săptămâna trecută, adăugând că există loc şi pentru alte reduceri, în timp ce Banca centrală a Cehiei a menţinut dobânda la un nivel apropiat de zero (0,05%) pentru a şaptea lună consecutiv.

În România, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României /BNR/ a hotărât în şedinţa de luni reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 4,5% la 4,25% pe an, începând cu data de 1 octombrie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...