Polonia: Băncile vin în ajutorul celor care au credite ipotecare denominate în franci elveţieni

Băncile poloneze vor înfiinţa fonduri speciale pentru cei care au credite ipotecare denominate în franci elveţieni, a anunţat miercuri preşedintele Asociaţiei băncilor din Polonia, Krzysztof Pietraszkiewicz, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 11 mart. 2015, 13:10
Polonia: Băncile vin în ajutorul celor care au credite ipotecare denominate în franci elveţieni

Soluţia propusă implică crearea unui fond de restructurare al ipotecilor pentru cei care au cele mai mari dificultăţi, precum şi un fond de stabilizare, finanţat în principal de bănci, pentru a-i ajuta pe unii dintre clienţii lor care au împrumuturi în franci elveţieni să le convertească în zloţi. Au existat şi propuneri privind conversia la cursul pieţei sau la un curs istoric. Cea de-a doua opţiune ar fi fost mai favorabilă pentru debitori, dar băncile ar fi trebuit să plătească diferenţa între cursul pieţei şi cel utilizat la conversie.

Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăţi pentru cele aproximativ 550.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Majoritatea împrumuturilor au fost contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul.

‘Majoritatea finanţării din al doilea fond va veni din sectorul bancar. Estimăm că cel puţin două treimi va fi contribuţia băncilor’, a precizat Krzysztof Pietraszkiewicz.

Guvernul polonez a propus deja o schemă care să-i ajute pe cei care au credite ipotecare denominate în franci elveţieni. Această schemă implică reducerea ratelor dobânzilor dar autorităţile au exclus convertirea creditelor în zloţi la un curs de schimb istoric. Costurile unui astfel de plan sunt estimate la 20-25 miliarde de zloţi (5,44-6,80 miliarde de dolari).

Guvernul ungar a decis anul trecut să convertească creditele din franci în forinţi la un curs de schimb fix. De asemenea, Guvernul croat a votat recent în favoarea obligării băncilor de a absorbi pierderile rezultate de pe urma îngheţării cursului de schimb al francului.

Băncile cu cele mai mari portofolii de credite ipotecare denominate în franci elveţieni sunt Getin Noble Bank, PKO BP, BPH , BZ WBK, mBank, Millennium şi Raiffeisen Polbank.

Este prea devreme să estimăm costurile soluţiilor propuse de bănci pentru a-i ajuta pe cei care au credite ipotecare denominate în franci elveţieni, a declarat ministrul polonez de Finanţe, Mateusz Szczurek. Acesta a adăugat: ‘Este prea devreme să ne declarăm sprijinul pentru aceste propuneri’.

Până acum impactul aprecierii francului asupra economiei poloneze a fost unul redus. Banca Centrală a Poloniei a estimat luni că aprecierea francului consumă, în medie, până la patru procente din veniturile lunare disponibile ale gospodăriilor cu credite în franci. De asemenea, instituţia susţine că dacă francul elveţian ar rămâne la cursul de 4,30 zloţi, Produsul Intern Brut al Poloniei ar fi amputat cu 0,1 procente. Între timp, însă, francul s-a depreciat cu aproximativ 12% în raport cu zlotul polonez.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...