Polonia: creşterea economiei a accelerat anul trecut la 3,6%

Creşterea economiei Poloniei a accelerat anul trecut la 3,6%, faţă de 3,3% în 2014, în timp ce analiştii estimau un avans de 3,5%, transmit site-ul thenews.pl. şi MarketWatch.
Economica.net - mar, 26 ian. 2016, 12:40
Polonia: creşterea economiei a accelerat anul trecut la 3,6%

Cea mai mare economie emergentă din UE a înregistrat în 2015 o creştere a cererii interne de 3,4%, în timp ce investiţiile au urcat cu 6,1%, a anunţat marţi Oficiul central de statistică.

PIB-ul Poloniei ar urma să crească anul acesta cu 3,7 – 3,8%, a estimat marţi ministrul Economiei, Mateusz Morawiecki.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a retrogradat cu o treaptă ratingul de ţară al Poloniei, apreciind că mai multe legi adoptate de Guvernul conservator au condus la slăbirea unor instituţii cheie.

Ratingul pentru datoria pe termen lung în valută a Poloniei a fost coborât până la ”BBB plus” de la ”A minus”, în timp ce ratingul pentru datoriile pe termen lung în moneda locală a fost coborât la ”A minus” de la ”A”. În plus, perspectiva asociată acestor ratinguri este una negativă, ceea ce înseamnă că S&P ar putea decide o nouă retrogradare a Poloniei în următoarele 24 de luni dacă cheltuielile publice şi politica monetară se vor deteriora.

Partidul conservator Lege şi Justiţie a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie cu o serie de promisiuni, printre care reducerea vârstei de pensionare, alocaţii de 500 de zloţi pe lună (126 de dolari) pentru copii, scutiri de impozite şi medicamente gratuite pentru persoanele în vârstă. Partidul Lege şi Justiţie, care în prezent beneficiază cea mai importantă majoritate deţinută de un singur partid de la înlăturarea comunismului în Polonia în 1989, a semnalat deja că va permite ca deficitul fiscal să ajungă la 3,2% din PIB atât în acest an cât şi anul viitor pentru a putea să finanţeze măsurile sociale.

Luni, Ministerul de Finanţe a anunţat că Polonia intenţionează să adopte o nouă taxă progresivă pentru retaileri, care ar urma să aducă la buget venituri de două miliarde de zloţi (485 milioane de dolari) în 2016.

Nivelul taxei se va ridica la 0,7% din vânzările lunare de sub 300 milioane de zloţi şi 1,3% dacă veniturile sunt mai ridicate. Dacă va fi aprobată în Parlament, legea ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie 2016.

Printre cei mai mari retaileri care operează pe piaţa poloneză se află Jeronimo Martins SGPS SA, Tesco Plc şi Carrefour SA.

Recent, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde de dolari).

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasigurătorilor.

Camera Inferioară a Parlamentului Poloniei a aprobat modificările făcute de Camera Superioară, stabilind că legea este valabilă pentru băncile cu active de peste patru miliarde de zloţi şi firmele de asigurări cu active de peste două miliarde de zloţi. Spre deosebire de bănci, asiguratorii vor include şi deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în activele lor taxabile.

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine. Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...