Polonia dă înapoi în privinţa legii asupra Curţii Supreme, contestată de UE

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare în Polonia a anunţat miercuri un amendament legislativ prin care dă înapoi în reforma privind Curtea Supremă, care s-a aflat în centrul disputei sale cu Uniunea Europeană, ce acuză Varşovia de nerespectarea standardelor democratice, relatează Reuters.
Economica.net - mie, 21 nov. 2018, 09:39
Polonia dă înapoi în privinţa legii asupra Curţii Supreme, contestată de UE

În octombrie, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a precizat într-o decizie că Polonia trebuie să suspende măsurile de revizuire a Curţii Supreme, care pur şi simplu permiteau PiS să selecteze după bunul plac judecătorii de top.

O justificare a proiectului de amendament la reforma privind Curtea Supremă a fost publicat miercuri pe site-ul parlamentului.

„Amendamentul reprezintă o punere în aplicare a deciziei Curţii Europene de Justiţie”, se arată în motivaţie.

Parte a unei modificări ample a sistemului judiciar, reforma adoptată în iulie a forţat pensionarea anticipată a unor judecători ai Curţii Supreme. PiS a spus că schimbările sunt necesare pentru a eficientiza instanţele, ignorând o serie de avertismente venite din partea UE.

Legea reducea vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani. De la implementarea sa, peste 20 de judecători ai Curţii Supreme – circa o treime din total – au fost forţaţi să se pensioneze.

Amendamentul propus acum stipulează că judecătorii care s-au pensionat pot continua să activeze, deşi retragerea lor anticipată rămâne validă.

După decizia Curţii Europene de Justiţie, şeful PiS şi liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a spus că Varşovia va respecta legislaţia UE, dar că va contesta decizia CEJ. Totuşi, decizia nu poate fi atacată prin apel.

Propunerea de amendament vine într-un moment de îngrijorare publică în legătură cu un caz de presupuse fapte de corupţie în care este implicat fostul şef al organismului de reglementare a pieţei financiare. A

Polonia: Sprijinul pentru partidul la putere scade brusc, pe fondul unui scandal de corupţie

Sprijinul pentru partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), a scăzut brusc, arată un sondaj publicat marţi noapte, pe fondul unor acuzaţii privind implicarea în cel mai mare scandal de corupţie din ţară în ultimii ani, relatează miercuri Reuters.

Sprijinul pentru euroscepticul PiS în sondajul Kantar Millard Brown, compilat în această săptămână, a scăzut cu cinci puncte procentuale la 33%, în timp ce a crescut cu tot atâtea puncte la 26% pentru Platforma Civică (centristă, de opoziţie), a anunţat televiziunea privată TVN.

Şeful Autorităţii de supraveghere financiară (KNF) Marek Chrzanowski a demisionat săptămâna trecută după acuzaţii de corupţie făcute de miliardarul polonez Leszek Czarnecki, care controlează două bănci cu probleme, Getin Noble Bank şi Idea Bank. Chrzanowski, care respinge acuzaţiile, a fost numit de PiS.

Acţiunile Getin Noble au scăzut cu peste 87%, iar cele ale Idea Bank cu 92% în acest an, ridicând întrebări despre stabilitatea sistemului financiar al Poloniei. Grupurile de opoziţie au cerut o anchetă parlamentară, pe care PiS a respins-o.

Jacek Sasin, un consilier ministerial de rang înalt în biroul prim-ministrului, a respins speculaţiile că PiS ar putea convoca alegeri anticipate.

„Nu s-a întâmplat nimic ca să discutăm despre aşa ceva”, a declarat el miercuri la postul privat Radio Zet.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...