Polonia: Guvernul refuză să publice în Monitorul Oficial verdictul Tribunalului Constituţional

Guvernul polonez a refuzat sâmbătă să urmeze recomandarea Comisiei de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei, şi să publice ultimul verdict al Tribunalului Constituţionale pentru a ieşi din criza politică dintre această instanţă şi conservatorii aflaţi la putere, opoziţia făcând apel la o nouă manifestaţie, relatează AFP, potrivit Agerpres. 
Economica.net - sâm, 12 mart. 2016, 12:18
Polonia: Guvernul refuză să publice în Monitorul Oficial verdictul Tribunalului Constituţional

„Guvernul polonez nu poate publica verdictul anumitor judecători ai Tribunalului Constituţional, deoarece nu este fondat pe Drept”, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Rafal Bochenek, într-o declaraţie citită presei.

Anunţul survine la o zi după luarea de poziţie a Comisiei de la Veneţia, care a precizat că această criză a Tribunalului Constituţional poate reprezenta un risc pentru statul de drept, democraţie şi drepturile omului.

Guvernul susţine că Tribunalul Constituţional nu este în măsură să decidă în acest caz, deoarece nu aplică reforma care îl vizează şi pe care a considerat-o neconstituţională în verdictul în cauză.

Astfel, guvernul condus de Beata Szydlo refuză să publice verdictul în Monitorul Oficial, ceea ce l-ar face executoriu, deşi, conform Constituţiei, executivul are obligaţia să publice şi să aplice fără rezerve deciziile acestei instituţii.

Purtătorul de cuvânt citat a mai spus că premierul va transmite Parlamentului opinia Comisiei de la Veneţia pentru ca toate partidele politice reprezentate să analizeze acest document în vederea găsirii unui soluţii la acest ‘diferend politic’.

Opoziţia a anunţat din nou pentru sâmbătă manifestaţii împotriva refuzului guvernului de a publica verdictul Tribunalului Constituţional.

Tribunalul Constituţional a declarat miercuri neconstituţionale principalele dispoziţii ale noii legi privind funcţionarea sa, adoptată de conservatorii aflaţi la putere şi care a condus la paralizia sa.

De miercuri seară, manifestanţi, printre care şi reprezentanţi ai partidelor de opoziţie şi ai mişcării civice KOD (Comitetul de Apărare a Democraţiei), s-au instalat în faţa sediului guvernului cerând publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Tribunalului Constituţional.

Legea privind reforma Tribunalului Constituţional şi încă una ce priveşte mass-media publică au intrat şi în atenţia Comisiei Europene, care a declanşat o procedură preliminară privind statul de drept.

Te-ar mai putea interesa și
Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat să îl cenzureze
Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat ...
Liderul grupării ruse de mercenari Wagner care a ocupat oraşul ucrainean Bahmut, Evgheni Prigojin, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre......
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru producătorul de stat
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru ...
La nivelul întregului an 2023, 88% din producția de gaze a Romgaz, cel mai mare producător din România, controlat de ...
Angajări pe salarii de la 1.000 de euro în hoteluri din Grecia şi Cipru
Angajări pe salarii de la 1.000 de euro în hoteluri din Grecia şi Cipru
Hotelierii din Grecia şi Cipru angajează în această perioadă 80 de români în sezonul estival, pe salarii care încep ...
Sindicatele din învăţâmânt anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
Sindicatele din învăţâmânt anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o ...