Polonia îşi cumpără elicoptere multirol franceze şi rachete americane Patriot

Varşovia a optat pentru elicopterul Caracal EC725 al grupului Airbus Helicopters, în detrimentul gigantului american Sikorsky, aflat la rândul său în cursă în cadrul unei licitaţii estimate la circa 2,5 miliarde de euro, în scopul alegerii de elicoptere multirol care să echipeze armata poloneză, informează marţi cotidianul Gazeta Wyborcza, citat de AFP.
Economica.net - mar, 21 apr. 2015, 07:54
Polonia îşi cumpără elicoptere multirol franceze şi rachete americane Patriot

În schimb, oferta americană care propune sistemul Patriot al companiei Raytheon a fost aleasă dintr-o altă mare cerere de oferte pentru armata poloneză, pentru un sistem defensiv aerian, adaugă publicaţia.

În afară de grupul francez Airbus Helicopters şi gigantul american Sikorsky, grupul italo-britanic Agusta Westland era în cursă într-o licitaţie deschisă pentru elicoptere, scrie Agerpres.

Anunţul urmează să fie făcut în timpul zilei de marţi de premierul polonez Ewa Kopacz. Ministrul adjunct al apărării poloneze, Czeslaw Mroczek, a anunţat în urmă cu zece zile că Ministerul Apărării va face un anunţ privind alegerea sa în data de 21 aprilie.

Cu toate acestea, elicopterul ales va fi supus unor teste în Polonia, înainte de semnarea unui contract, prevăzută să aibă loc la sfârşitul acestui an, potrivit Ministerului Apărării de la Varşovia.

Airbus Helicopters nu deţine în Polonia o uzină, spre deosebire de Sikorsky şi Agusta Westland. În februarie, compania a inaugurat la Lodz (partea centrală a Poloniei) un centru de cercetare şi dezvoltare, care ar urma să angajeze circa o sută de ingineri.

‘Suntem în prezent la Lodz pentru că am găsit aici foarte buni ingineri, un foarte bun mediu pentru investiţii’, a declarat, în timpul inaugurării centrului, Guillaume Faury, preşedintele Airbus Helicopters (fost Eurocopter).

Responsabili ai Airbus au confirmat la rândul lor, cu acest prilej, că în caz de victorie grupul va instala la Lodz o linie de asamblare pentru elicoptere, precum şi un centru de producţie pentru componente importante ale elicopterelor.

Airbus Helicopters a semnat în aprilie 2013 un acord de cooperare cu uzina din Lodz, specializată în servicii de mentenanţă a aparatelor utilizate de armata poloneză.

Varşovia doreşte ca alegerea aparatelor de zbor să fie benefică pentru industria sa şi ca cea mai mare parte a producţiei să se desfăşoare în Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...