1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Polonia: Senatul adoptă controversata lege pentru reforma sistemului judiciar, în pofida unor ample proteste

Senatul polonez a adoptat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o lege controversată privind reforma Curţii Supreme poloneze, act normativ denunţat de opoziţie drept o 'lovitură de stat' care va reduce independenţa sistemului judiciar din Polonia, transmite DPA.

22 iul, 2017 | Agerpres

Zeci de mii de demonstranţi au ieşit vineri în Varşovia, Cracovia şi alte oraşe poloneze pentru a protesta contra legii respective, care îi va permite guvernului să înlocuiască judecătorii din cadrul Curţii Supreme.

Legea fusese votată joi şi în Sejm, camera inferioară a parlamentului polonez. Pentru a putea intra în vigoare, noul act normativ trebuie să fie promulgat de preşedintele Andrzej Duda, care în campania electorală pentru alegerile din 2015 a fost susţinut de Partidul Lege şi Justiţie, aflat în prezent la guvernare.

Comisia Europeană le-a solicitat miercuri autorităţilor poloneze 'să pună în suspensie noile legi şi să reia dialogul angajat' cu Bruxellesul pentru a 'răspunde temerilor grave' exprimate cu privire la statul de drept.

Legislaţia, despre care criticii susţin că va slăbi independenţa sistemului judiciar, a fost aprobată recent de legislativul de la Varşovia, dar trebuie să fie promulgată de către preşedintele ţării. Temerile Comisiei Europene se referă la patru legi, privitoare la Consiliul Naţional al Magistraturii, Curtea Supremă, Şcoala Naţională de Magistratură şi organizarea tribunalelor ordinare.

De asemenea, Departamentul de Stat american le-a cerut vineri tuturor părţilor implicate din Polonia să se asigure că reforma justiţiei respectă constituţia poloneză, obligaţiile juridice internaţionale ale Varşoviei, precum şi principiul independenţei sistemului judiciar şi cel al separaţiei puterilor în stat.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO