1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 28 º

Finanţe şi bănci

Polonia, un susţinător fervent al industriei carbonifere, este prima ţară care introduce obligaţiunile suverane verzi

Polonia, un susţinător fervent al industriei carbonifere, va deveni prima ţară care va emite un tip special de obligaţiuni destinate strângerii de fonduri pentru proiecte de mediu, transmite Bloomberg.

12 dec, 2016 | Agerpres

Guvernul de la Varşovia vrea să strângă 750 de milioane de euro în urma vânzării de obligaţiuni suverane verzi cu maturitatea la cinci ani, la un randament de 48 puncte de bază peste nivelul de referinţă, a declarat pentru Bloomberg o sursă din apropierea acestui dosar. Băncile HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co. şi PKO Bank Polski SA intermediază vânzarea după ce săptămâna trecută au organizat mai multe întâlniri cu investitorii la Londra, Paris, Amsterdam, Frankfurt şi Munchen.

Faptul că Polonia este un pionier în domeniul obligaţiunilor suverane verzi pare ciudat având în vedere că este vorba de o ţară care se bazează pe cărbune pentru 90% din producţia de electricitate. În plus, recent premierul polonez Beata Szydlo i-a şocat pe parlamentarii europeni când a făcut lobby pentru mai multe ajutoare în favoarea industriei carbonifere, în timp ce Guvernul de la Varşovia a înăsprit regulile pentru instalarea de noi turbine eoliene.

'Este o frumoasă lovitură de marketing pentru Guvernul polonez având în vedere disputele dintre Guvernul polonez şi UE', a declarat Peter Schottmueller, director pentru pieţele emergente la firma germană Deka Investment GmbH.

Potrivit calculelor Bloomberg, deşi instituţiile publice sunt responsabile pentru un sfert din obligaţiunile verzi emise în acest an, Polonia este primul Guvern care va realiza o astfel de emisiune. Analiştii de la Bloomberg New Energy Finance estimează că în 2016 vânzările de obligaţiuni verzi ar putea ajunge la 87,2 miliarde de dolari, de la 47,8 miliarde de dolari anul trecut. În luna septembrie, ministrul francez al Mediului, Segolene Royal declara că Franţa intenţionează să vândă obligaţiuni verzi în valoare de mai multe miliarde de euro în acest an, dar deocamdată nu a angajat bănci care să intermedieze o astfel de emisiune.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO