Polonia va finaliza până la mijlocul lunii mai măsurile de sprijinire pentru cei cu credite în franci

Băncile poloneze vor colabora cu Guvernul pentru a finaliza, până la mijlocul lunii mai, pachetul de măsuri destinat rezolvării problemelor provocate de creditele în franci, a declarat luni Janusz Lewandowski, şeful consiliului economic al premierului polonez, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 09 mart. 2015, 20:02
Polonia va finaliza până la mijlocul lunii mai măsurile de sprijinire pentru cei cu credite în franci

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci contractate înainte de criza financiară când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, care a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Într-o conferinţă comună cu preşedintele Asociaţiei băncilor poloneze, Janusz Lewandowski a declarat că băncile îşi vor prezenta propunerile la un forum care va fi organizat miercuri. ‘Pot să confirm angajamentul băncilor poloneze cu privire la punctul cheie potrivit căruia ratele nu ar trebui să fie mai mari decât erau înainte de eliminarea pragului minim al cursului de schimb al francului’, a spus Lewandowski.

Guvernul polonez a propus o serie de măsuri de sprijinire a celor care au luat credite în franci care presupune ca băncile să reducă dobânzile. Însă, cu toate acestea, autorităţile de la Varşovia au respins varianta adoptată în Ungaria care prevede conversia forţată în moneda locală a creditelor în franci, la un curs de schimb istoric.

‘Nu va fi un acord cu privire la o conversie unică. Acest lucru trebuie întins în timp’, a spus Lewandowski. Acesta a mai precizat că Guvernul ar putea interveni în mod direct doar în ultima instanţă, dacă băncile nu vor oferi clienţilor măsuri de sprijin adecvate.

Până acum impactul aprecierii francului asupra economiei poloneze a fost unul redus. Banca centrală a Poloniei a estimat luni că aprecierea francului consumă, în medie, până la patru procente din veniturile lunare disponibile ale gospodăriilor cu credite în franci. De asemenea, Banca centrală a Poloniei susţine că dacă francul elveţian ar rămâne la cursul de 4,30 zloţi, Produsul Intern Brut al Poloniei ar fi amputat cu 0,1 procente. Între timp, însă, francul s-a depreciat cu aproximativ 12% în raport cu zlotul polonez.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...