Polonia va investi în panouri fotovoltaice pe fondul creşterii preţurilor la electricitate

Polonia se aşteaptă ca în următorii ani capacitatea sa de generare a energiei electrice să se majoreze cu cel puţin 200 de Megawaţi pe an, graţie unor stimulente preconizate a fi acordate micilor consumatori pentru ca aceştia să investească în panouri fotovoltaice, a declarat ministrul polonez al Antreprenoriatului şi Tehnologiei, Jadwiga Emilewicz, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 25 feb. 2019, 19:10
Polonia va investi în panouri fotovoltaice pe fondul creşterii preţurilor la electricitate

În prezent, cea mai mare parte a energiei electrice produse şi consumate în Polonia provine de la termocentrale pe bază de cărbune astfel că avansul costului permiselor de poluare a dus la majorarea preţului la electricitate. Partidul la putere, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a câştigat alegerile din 2015 cu promisiunea că va susţine industria cărbunelui şi a introdus mai multe politici care îngreunează investiţiile în energiile regenerabile. Anul trecut, însă, Guvernul de la Varşovia a fost nevoit să schimbe direcţia pentru a respecta ţintele UE în domeniul energiei regenerabile iar în luna iunie a aprobat o lege care reduce obstacolele pentru investiţiile în regenerabile.

Cu toate acestea Guvernul polonez nu este unanim când vine vorba de politica energetică. În timp ce ministrul Energiei, Krzysztof Tchorzewski, susţine cărbunele, colega sa de la Antreprenoriat şi Tehnologie, Jadwiga Emilewicz, promovează energiile regenerabile.

Jadwiga Emilewicz a propus introducerea de stimulente pentru ca gospodăriile, micile companii şi autorităţile locale să investească în panouri fotovoltaice, astfel încât să îşi producă electricitate pentru nevoile lor şi să revândă ceea ce nu consumă. Astfel de stimulente includ subvenţii, finanţare favorabilă şi reducerea birocraţiei.

„Este foarte probabil ca, până în 2020 şi dincolo, preţurile la energie nu vor scădea şi trebuie căutate şi alte soluţii decât tăierile ad hoc pentru că spectrul de instrumente disponibile este limitat. De aceea pregătim un program pentru dezvoltarea de energie livrată de prosumeri”, a spus Emilewicz, referindu-se la cei care sunt atât producători cât şi consumatori de energie. „Dacă preţul electricităţii vândute de marii producători nu va scădea, atunci graţie energiei livrate de prosumer, un consumator individual nu va trebui să plătească sau va plăti mult mai puţin pentru această energie”, a spus Emilewicz.

Preţurile wholesale la electricitate în Polonia au crescut semnificativ în a doua jumătate a lui 2018. Partidul la putere a adoptat o lege în decembrie 2018 destinată să împiedice majorarea preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici şi industriali în 2019, în contextul în care la toamnă au loc alegeri generale.

Emilewicz a spus că există un interes în creştere în rândul băncilor şi investitorilor pentru programul de stimulente, adăugând că acest program va ajuta Varşovia să îşi respectele obiectivele asumate faţă de UE în domeniul regenerabilelor.

„Ne aşteptăm ca panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 200 MW să fie instalate în 2019, graţie acestui program. Vrem că alte panouri cu o capacitate de 200 MW pe an să fie instalate în următorii ani”, a mai spus Emilewicz.

În prezent, în Polonia sunt instalate panouri fotovoltaice cu o capacitate de aproximativ 300 MW. Energia solară acoperă doar o mică parte din necesarul energetic al Poloniei, din cauza costului mare al investiţiilor însă preţul panourilor solare scade rapid iar acestea devin şi mai eficiente.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...