Polonia vrea să câştige 30.000 de locuri de muncă de pe urma Brexitului

Pe măsură ce Marea Britanie se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană, ţara care speră să atragă cele mai multe locuri de muncă de la centrul financiar londonez nu este Germania sau Franţa, ci Polonia, informează Reuters.
Economica.net - vin, 17 mart. 2017, 05:20
Polonia vrea să câştige 30.000 de locuri de muncă de pe urma Brexitului

În timp ce oraşe precum Frankfurt sau Paris concurează pentru bancherii de top din sectorul investment banking, Polonia se concentrează pe locurile de muncă din zona middle office a industriei financiare şi pe serviciile tehnice, unde salariile nu sunt astronomice, dar sunt mult mai multe locuri de muncă.

Association of Business Service Leaders (ABSL) din Polonia lucrează la proiecte cu şapte mari firme din sectorul financiar care vizează mutarea unor locuri de muncă de la Londra, a declarat directorul ABSL, Pawel Panczyj. Accentul este pus pe poziţiile din zona middle office, precum managementul riscurilor şi tehnologia informaţiei. ‘Vorbim cu bănci, companii de asigurări şi fonduri de investiţii care vor să îşi mute peste hotare operaţiunile de middle office. Principalul factor care stă la baza deciziei lor este Brexitul’, a declarat Pawel Panczyj.

Aceste eforturi ar putea avea succes. Directorul regional al unei mari bănci de investiţii a declarat pentru Reuters că se aşteaptă ca până la 20% dintre locurile de muncă de la centrul din Londra să fie făcute din Polonia.

Referendumul de anul trecut a forţat băncile şi celelalte companii din sectorul financiar să caute noi baze de operaţiuni într-o ţară care va rămâne parte din UE. În plus, băncile sunt presate şi să reducă costurile pe măsură ce îşi reorganizează operaţiunile.

Polonia este deja o destinaţie importantă de offshoring pentru bănci, estimările privind locurile de muncă din domeniul serviciilor financiare transferate aici din ţările occidentale variind între 35.000 şi 45.000. Băncile elveţiene Credit Suisse şi UBS se numără printre firmele care au în Polonia activităţi semnificative în domeniul IT şi administrativ.

În prezent, firmele financiare încep să mute operaţiuni mai sofisticate precum managementul riscurilor sau dezvoltare de produs, profitând de avantajele oferite de o mână de lucru calificată, spaţii de birouri şi salarii mai ieftine decât în majoritatea Europei.

‘La început, băncile angajau tineri fără pregătire superioară dar în prezent încep să devină hub-uri de tehnologie de vârf’, a declarat Brunon Bartkiewicz, directorul general de la ING Bank Slaski.

Creşterea importanţei locurilor de muncă din domeniul IT duce la modificarea profilului angajaţilor din băncile de investiţii. Zilele când birourile erau ocupate de sute de dealeri se apropie de sfârşit, în condiţiile în care din ce în ce mai multe operaţiuni de piaţă sunt automatizate. Băncile au nevoie de mai puţini angajaţi în posturi de front-office şi de mai mulţi în IT şi managementul riscurilor.

Aceasta înseamnă că Frankfurtul şi Parisul se luptă pentru un număr în scădere de bancheri de investiţii iar oficialii de la grupurile de lobby ale celor două oraşe estimează că fiecare dintre ele ar putea atrage aproximativ 10.000 de locuri de muncă după Brexit.

Comparativ, Guvernul polonez speră să atragă 25.000 – 30.000 de locuri de muncă din Marea Britanie în sectorul serviciilor de business numai în acest an, multe dintre ele în domeniul finanţelor.

Mutarea în Polonia a început înainte ca Marea Britanie să voteze în favoarea ieşirii din UE însă planurile vizând mutarea mai multor locuri de muncă s-au accelerat după referendumul din luna iunie a anului trecut, susţin firmele de recrutare de personal şi consultanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful Unilever, Alan Jope, părăseşte compania la finalul lui 2023
Şeful Unilever, Alan Jope, părăseşte compania la finalul lui 2023
Unilever a anunţat luni că directorul general Alan Jope intenţionează să se pensioneze la finalul lui 2023, după cinci ani în care s-a aflat la conducerea gigantului din domeniul bunurilor de......
Cîmpeanu: Vor fi asigurate condiţii de funcţionare a şcolilor în sezonul rece. Nu se justifică iniţiativele izolate de reducere a temperaturii
Cîmpeanu: Vor fi asigurate condiţii de funcţionare a şcolilor în sezonul rece. Nu se justifică iniţiativele izolate ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că vor fi asigurate condiţii de funcţionare a şcolilor în perioada sezonului ...
Kazahstan afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei
Kazahstan afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei
Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri exsovietici ai Rusiei, nu va recunoaşte posibila anexare de către ...
Apple va produce iPhone 14 în India
Apple va produce iPhone 14 în India
Apple Inc a anunţat luni că va produce în India cel mai recent model iPhone 14, gigantul tehnologic american căutând ...