Polonia vrea să construiască un nou canal maritim, ocolind Rusia

Polonia intenţionează să construiască un nou canal la Marea Baltică pentru a ocoli porţiunea de coastă, controlată în prezent de Rusia, într-o tentativă de a scăpa de dependenţa vecinului său, potrivit publicaţiei britanice The Telegraph, citată de Unian.
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 11:28

Conform unor calcule preliminare, construcţia acestei artere maritime va costa în jur de 280 de milioane de dolari. Canalul va lega laguna Vistulei, în nord-estul Poloniei, de Marea Baltică. În prezent, întregul trafic maritim din lagună şi toate navele care pornesc din portul Elblag spre Marea Baltică trebuie să treacă prin apele teritoriale ruse.

Acest canal va fi construit pe o fâşie îngustă de pământ care separă laguna de mare.

Adoptarea deciziei privind construcţia canalului marchează o schimbare bruscă în politica de centru-dreapta a guvernului condus de prim-ministrul polonez Donald Tusk. Cu un an în urmă, el a abandonat planurile de a construi un canal, dar războiul în partea de est a Ucrainei şi dorinţa evidentă a Rusiei de a interveni în afacerile vecinilor săi a obligat, se pare, executivul polonez să-şi reconsidere poziţia.

‘Noi trebuie să reacţionăm la situaţia geopolitică. Criza din Ucraina a arătat că trebuie să ne bazăm mai mult pe noi înşine, decât să depindem de vecinii noştri’, a declarat deputatul Stanislaw Lamczyk, reprezentant al Comisiei parlamentare pentru infrastructură.

Polonia şi Rusia au încheiat un contract pe cinci ani pentru drepturile de navigaţie din golf până la mare, care expiră în acest an, şi autorităţile de la Varşovia se tem că Moscova nu va prelungi acordul. Varşovia a fost unul dintre cei mai duri critici ai Kremlinului în timpul crizei din Ucraina şi a cerut UE să adopte o poziţie fermă împotriva Rusiei.

Ca represalii, Moscova a instituit deja interdicţie la importurile de legume şi fructe din Polonia şi întrucât nu există semne că actuala criză ucraineană se apropie de final, majoritatea polonezilor se tem că Rusia va continua să impună ţării lor sancţiuni suplimentare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...