Poluare în Bucureşti – Poliţia face percheziţii în Capitală, Ilfov şi Giurgiu la persoane care ar fi deversat şi îngropat deşeuri

Poliţiştii Capitalei efectuează, marţi dimineaţă, percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu într-un dosar penal în care sunt vizate două societăţi comerciale şi mai multe persoane fizice care ar fi colectat, transportat, deversat şi îngropat deşeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului. Duminică şi luni, în Bucureşti şi în împrejurimi, au fost semnalate valori uriaşe de poluare.
Economica.net - mar, 03 mart. 2020, 06:06
Poluare în Bucureşti - Poliţia face percheziţii în Capitală, Ilfov şi Giurgiu la persoane care ar fi deversat şi îngropat deşeuri

„Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigarea Criminalităţii Economice, sprijiniţi de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pun în aplicare nouă mandate de percheziţie, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, într-un dosar penal privind săvârşirea unor infracţiuni ce aduc atingere mediului”, informează un comunicat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) transmis, marţi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, sunt efectuate cercetări cu privire la activitatea desfăşurată de două firme şi mai multe persoane fizice care ar fi colectat, transportat, deversat şi îngropat deşeuri în locuri neautorizate.

Context: Duminică şi luni, în Capitală şi în localităţile din proximitate, au fost înregistrate valori extrem de mari de poluare, chiar şi cu 1.000% mai mari faţă de limitele normale.  Rețelele de socializare au fost pline de mărturii ale cetățenilor orașului care au postat imagini cu smogul din oraș, sau capturi cu informațiile date de senzorii de măsurare a calității aerului. Ministrul Mediului a convocat luni, 2 martie, o reuniune de urgență cu Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului. 

Ministrul Mediului Costel Alexe a explicat luni că gradul de poluare înregistrat noaptea trecută în Bucureşti a fost determinat de un incendiu la Gara de Nord, de arderi de vegetaţie şi de cauciucuri, dar şi de faptul că viteza vântului a fost redusă. Alexe a invocat şi ”activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi”. El a precizat că situaţia începe să se normalizeze şi a anunţat că vor avea loc controale, scrie News.ro. Ministrul Mediului a spus că a cerut demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București.

Cele mai importante declarații

Ministerul Mediului nu poate face altceva decât să sesizeze. E vina ministrului că vântul în bucuresti bate sub 7 kilometri pe oră? Doar că ANM-ul doar furnizează aceste date. Pe noi ne interesează ce se întâmplă cu aerul din București, să îi monitorizăm și dacă nu respectă avizele să fie sancționați și chiar să se închidă activitatea.

Atunci când avem valori ridicate avem și asocieri ale afecțiunilor cardio-vasculare. Ne interesează, vom verifica și vom amenda pe toți operatorii care poluează. Pentru că ei sunt sursa acestor episoade de poluare. Vom acționa cât se poate de eficient și nu cu jumătăți de măsură.

În cursul zilei de azi va fi prezentată lista celor mai mair poluatori din Bucureşti şi Ilfov.

Îndemn toţi cetăţenii să sune la 112 pentru a anunţa orice eveniment care ar putea afecta calitatea aerului din Capitală şi împrejurimi.

Noi suspiciuni de activităţi industriale din Ilfov sau Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi de poluanţi. În judeţul Iflov avem 46 de firme autorizate şi în Bucureşti 69 care au acest proces de ardere.

Până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de ardere de pe raza Bucureşti şi Ilfov pentru a vedea daca aceşti operatori deţin echipamente de control al emisiilor. Vor fi verificate și acele firme care s-ar putea să nu fie autorizate.

 Aş vrea să vă spun că în momentul de faţă am avut acest episod de poluare ca urmarea unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112, am avut în această dimineaţă o discuţie cu cei de la ISU care din din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea de la Gara de nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelate gunoaie care au fost în cursul serii, au ajuns să avem aceste condiţii de calm atmosferic şi evident cu viteze reduse ale vântului de sub şapte kilometri pe oră, din acest motiv având şi aceste valori ridicate.  A fost un incediu de vegetație forestieră la Crevedia de 5.000 mp.

 

Episodul recent de poluare din Bucureşti a fost determinat de un cumul de factori, cum ar fi arderile necontrolate de vegetaţie şi incendiul de la Gara de Nord de la miezul nopţii, însă la acest moment avem condiţii de intrare în normalitate în ceea ce priveşte poluarea aerului, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.

”În momentul de faţă vreau să vă spun că la staţia B1, Lacul Morii, la staţia B3 Mihai Bravu sau B6 Cercul Militar am avut aceste depăşiri care în momentul de faţă vreau să vă spun că acum când avem această conferinţă de presă avem condiţii de intrare în normalitate în ceea ce priveşte poluarea aerului în Bucureşti şi o spun şi staţiile din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului şi o spune şi reţeaua de senzori independenţi care este astăzi în municipiul Bucureşti. Aş vrea să vă spun că în momentul de faţă am avut acest episod de poluare ca urmarea unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112, am avut în această dimineaţă o discuţie cu cei de la ISU care din din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea de la Gara de nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelate gunoaie care au fost în cursul serii, au ajuns să avem aceste condiţii de calm atmosferic şi evident cu viteze reduse ale vântului de sub şapte kilometri pe oră, din acest motiv având şi aceste valori ridicate.  A fost un incediu de vegetație forestieră la Crevedia de 5.000 mp”, a declarat ministrul.

Conform lui Costel Alexe, creşterile nivelului de poluare au început duminică seară în jurul orei 21, ”cu vârful în jurul orei 3-4 dimineaţă şi evident scăzând către primele ore ale zilei”, iar acum se înregistrează valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti, ”evident încă cu depăşiri pe PM 10 şi ceilalţi factori poluanţi”.

”De asemenea, aş vrea să vă spun că nu ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi un noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi în municipiul Bucureşti 69 autorizate, care au acest proces de ardere”, a susţinut ministrul.

El a anunţat că până la finalul săptămânii vor fi controlate toate sursele de poluare, toate sursele de ardere de pe raza Bucureştiului şi a Ilfovului pentru a vedea dacă toţi aceşti operatori deţin echipamente pentru monitorizarea şi măsurarea continuă a emisiilor de poluanţi din ardere.

”Evident că în cadrul acestui acestui control vor fi verificate şi acele entităţi juridice, firme operator, care s-ar putea să desfăşoare activităţi fără să fie autorizaţi. De asemenea aş vrea să vă informez că într-un timp foarte foarte scurt dacă nu au aceste echipamente sau nu au avut reglementare în autorizaţiile de mediu, vom solicita revizuirea acestora şi va fi o obligaţie pentru toţi operatorii economici să deţină aceste echipamente şi dincolo de a le deţine vor fi obligaţi să comunice în timp real valorile chiar şi din timpul nopţii către ANPM, către APM Bucureşti sau Ilfov”, a precizat ministrul.

Depăşiri ale concentraţiilor de PM10 şi PM2.5, luni dimineaţa în Capitală (aerlive.ro)

Indicele de Calitate a Aerului (ICA) măsurat de platforma independentă de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti indica, la ora 10:00, depăşiri record, de peste 100 micrograme/mc, ale concentraţiilor de PM10 (pulberi în suspensie) în şapte din cele 11 puncte în care sunt amplasaţi senzori, arată datele aerlive.ro.

Astfel, zonele în care valorile de poluare cu PM10 erau peste limite sunt: Iuliu Maniu, Universitate, Moşilor, Piaţa Romană, Mihalache, Expoziţiei şi Băneasa Nord.

De asemenea, în alte patru zone (Piaţa Sudului, Timpuri Noi, 13 Septembrie şi Libertăţii), se înregistrau valori foarte crescute ale concentraţiilor de PM2.5, cuprinse între 77 micrograme/mc şi 92 micrograme/mc.

În tot acest timp, pe platforma calitateaer.ro, unde sunt publicate datele monitorizate prin Reţeaua Naţională de Monitorizarea a Calităţii Aerului, nu exista nicio alertă de calitate a aerului.

Indicele de calitate a aerului (ICA) atrage atenţia asupra spaţiilor cu probleme de calitate a aerului şi se determină pe baza concentraţiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2.5 şi PM10 înregistrate prin staţii de trafic şi urbane.

Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

Totodată, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase deoarece pot pătrunde foarte adânc în plămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calităţii aerului la 25 micrograme de PM2.5 în metrul cub de aer.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană şi provoacă aproximativ 7 milioane de decese la nivel mondial, în fiecare an.

În Uniunea Europeană (UE), poluarea aerului cauzează, în medie, peste o mie de decese premature pe zi, un număr de peste zece ori mai mare decât cel al deceselor cauzate de accidente rutiere.

În cazul României, Comisia Europeană (CE) a arătat că ţara nu a luat măsurile necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu particulele fine de praf PM10 specificate în Directiva 2008/50/EC şi a demarat o nouă procedură de infringement, întrucât autorităţile nu au transmis până la data de 1 aprilie 2019 programele naţionale de control al poluării atmosferice.

Ministrul Mediului a convocat, luni dimineaţă, conducerile Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) pentru a discuta măsurile ce se impun după ce, în noaptea de 1 spre 2 martie, au fost înregistrate depăşiri ale valorilor de PM2.5 cu până la peste 900%, precum şi a celor de PM10 cu aproape 800%.

Depăşirile au fost semnalate atât la staţiile din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cât şi de senzorii din reţelele independente.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...