Ponderea tranzacţiilor de birouri din zona de centru-vest a Capitalei a crescut la 33% din totalul pieţei în S1 2016 – studiu

Ponderea tranzacţiilor de birouri din zona de centru-vest a Capitalei a crescut la 33% din totalul pieţei de închirieri şi pre-închirieri, în primele şase luni din 2016, de la doar 10%, la nivelul anului trecut, conform studiului companiei de consultanţă imobiliară ESOP Consulting l CORFAC International.
Economica.net - lun, 08 aug. 2016, 07:54
Ponderea tranzacţiilor de birouri din zona de centru-vest a Capitalei a crescut la 33% din totalul pieţei în S1 2016 - studiu

Numărul proiectelor mari de birouri din zona de centru-vest a explodat în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016, atrăgând atenţia managerilor companiilor în căutare de sedii noi. Sub-zonele Orhideea-Politehnică şi Cotroceni au fost vârf de lance şi au atras tranzacţii de birouri care au însumat 50.209 mp, numai în primele şase luni din 2016, conform datelor centralizate în Forumul principalelor companii imobiliare de pe piaţa de birouri. Acest volum reprezintă, conform studiului realizat de ESOP Consulting, mai mult decât dublu comparativ cu valoarea tuturor tranzacţiilor din această zonă la nivelul anului trecut (în 2015, în zona de centru-vest s-au încheiat contracte de închiriere pentru 19.000 mp).

‘În piaţa de birouri a existat un dezechilibru semnificativ în ultimii cinci ani. Zona Barbu Văcărescu – Dimitrie Pompei s-a dezvoltat accelerat, în timp ce zona de centru-vest şi zonele ultracentrale au avut un ritm mai lent, puţine proiecte au fost demarate şi, de regulă, acestea au fost de suprafeţe mici sau medii. În ultima perioadă am remarcat, însă, un interes în creştere atât din partea dezvoltatorilor cât şi din partea companiilor pentru zona Orhideelor – Politehnică şi credem că în următorii trei, patru ani această zonă va fi în lumina reflectoarelor, iar stocul de birouri aferent va recupera parţial decalajul faţă de zona de centru-nord’, spune Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

În topul zonelor de birouri din Bucureşti conduce zona de centru-nord, cu un total de 81.842 mp şi o pondere de 54% din totalul tranzacţiilor, în S1 2016. Aceasta a pierdut, însă, circa 14% din cota de piaţă numai în ultimele şase luni (la nivelul întregului an 2015 ponderea a fost de 68%).

Pe locul doi în S1 2016, se află zona de centru-vest, pe locul trei zona ultracentrală (la mare distanţă însă ca volum de primele două şi cu o pondere de 6%), urmată de zonele de centru-est şi centru-sud, fiecare cu un procent de 3%. Comparativ cu 2015, zona de centru-vest a crescut cu 23% din cota de piaţă, în timp ce zona de nord a scăzut cu 7% şi zona ultracentrală cu 4%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Peste jumătate dintre români au cumpărat produse IT&C în luna decembrie – analiză
Peste jumătate dintre români au cumpărat produse IT&C în luna decembrie – analiză
Peste jumătate dintre români au cumpărat produse IT&C de Crăciun, conform datelor oferite de MKOR Consulting prin platforma ...
Câciu: Dobânzile sunt stabile în acest moment. Plătim mai mult pe dobânzi, pentru că sunt aferente capitalului împrumutat
Câciu: Dobânzile sunt stabile în acest moment. Plătim mai mult pe dobânzi, pentru că sunt aferente capitalului împrumutat
Plătim mai mult anul acesta pe dobânzi, pentru că acestea sunt aferente capitalului împrumutat, iar în ultimii doi ani, ...
Fondul Proprietatea: Hidroelectrica şi Salrom sunt două companii cheie pregătite să înceapă procesul de listare la BVB
Fondul Proprietatea: Hidroelectrica şi Salrom sunt două companii cheie pregătite să înceapă procesul de listare la BVB
România va face un pas important spre promovarea la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, odată cu listarea Hidroelectrica ...