Ponderea turismului românesc în PIB, sub media mondială de 5,2%

Contribuţia directă a turismului în Produsul Intern Brut al României este de circa 1,5%, sub media mondială de 5,2%, a spus, miercuri, Călin Ile, manager general hotel Ibis Gara de Nord, la o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mie, 10 iul. 2013, 11:22
Ponderea turismului românesc în PIB, sub media mondială de 5,2%

‘În alte ţări din regiune contribuţia turismului la PIB este cu mult mai mare. În Croaţia este de 11,9%, în Ungaria de 5,8%, iar în Bulgaria, de 3,8%. Numărul de angajaţi în turism, în România, este de 2,3% din totalul salariaţiilor, adică aproximativ 193.000, în timp ce la nivel mondial media celor care lucrează în turism este de 13,9%. În România, nu avem, din păcate, date statistice exacte, de cele mai multe ori trebuie să ne bazăm, în analize, pe datele instituţiilor internaţionale. România se află pe locul al 68-lea într-un clasament privind competitivitatea turismului în 140 de ţări publicat în raportul pe 2013 al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum,WEF), ceea ce spune multe’, a precizat Călin Ile, în deschiderea primului colocviu CAESAR ‘Turism în România 2030’.

Cele 140 de state incluse în raport sunt clasate în funcţie de paisprezece indicatori privind competitivitatea în domeniul turismului, precum legislaţia, sustenabilitatea în politicile de mediu, nivelul de sănătate şi igienă, infrastructura pentru transporturi, resursele umane, naturale şi culturale. La nivel european, România ocupă locul al 35-lea, din cele 42 de state evaluate, lista fiind încheiată de Republica Moldova. Top 10 ţări din Europa cuprinde Elveţia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Franţa, Suedia, Olanda, Islanda şi Finlanda.

‘În România nu avem, încă, o Lege a turismului. Nu avem promovare, la acest capitol, fiind, conform aceluiaşi clasament, pe locul 123 din 140 de ţări. Nu avem statistici coerente. Nu avem un management al destinaţiilor turistice. Nu avem un centru de conferinţe conform normelor internaţionale. Dar vă avem pe voi, tinerii care aţi studiat în străinătate şi care doriţi să vă implicaţi în dezvoltarea turismului românesc’, a precizat Călin Ile.

Liga Studenţilor Români din Străinătate şi Clubul Young Skal au organizat primul colocviu al Centrului pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (CAESAR) ‘Turism în România 2030’, pentru definirea principalelor priorităţi de dezvoltare şi promovare a turismului.

‘România are, la Autoritatea Naţională pentru Turism, încă destul de mulţi bani de cheltuit pentru promovare şi se chinuie de ani buni să îi cheltuie şi dacă nu îi cheltuie în câteva luni, îi va pierde. Dacă aş putea să dispun eu de o parte din aceşti bani, aş investi în diaspora, în expaţi’, a spus Dragoş Anastasiu, preşedintele Eurolines România.

Colocviul CAESAR, organizat cu sprijinul Ministerului Economiei, este considerat un prim pas în conceperea unei strategii de dezvoltare pe termen lung a industriei turistice, oferind tinerilor pasionaţi de turism oportunitatea de a se implica în găsirea unor soluţii viabile pentru principalele probleme cu care se confruntă turismul românesc.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Caransebeș – Timișoara – Arad: Italienii de la WeBuild, desemnați câștigători și pe lotul 4
Calea ferată Caransebeș – Timișoara – Arad: Italienii de la WeBuild, desemnați câștigători și pe lotul 4
CFR Infrastructură a anunțat marți că a fost desemnată oferta câștigătoare la procedura de licitaţie publică pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de......
Ciolacu: Este gata rectificarea bugetară, aşteptăm întâi să închidem zona cu energie
Ciolacu: Este gata rectificarea bugetară, aşteptăm întâi să închidem zona cu energie
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că rectificarea bugetară "este gata", dar pentru a fi adoptată în ...
Au fost detectate 35 de infectări cu un nou virus de origine animală în China
Au fost detectate 35 de infectări cu un nou virus de origine animală în China
Un studiu ştiinţific a relevat detectarea în două provincii chineze a 35 de contagieri la oameni cu un virus de origine ...
Ciolacu: Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe ordonanţa de urgenţă privind preţurile la energie
Ciolacu: Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe ordonanţa de urgenţă privind preţurile la energie
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că nu se mai poate continua pe o perioadă lungă de timp cu ordonanţa ...