Ponta: Anul acesta vom demara toate procedurile pentru Sibiu-Piteşti,Târgu Mureş-Iaşi şi Comarnic-Braşov

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară, la Digi 24, că este sigur că în acest an vor fi pornite toate procedurile în vederea demarării proiectelor autostrăzilor Sibiu-Piteşti, Târgu Mureş-Iaşi şi Comarnic-Braşov, transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 11 mai 2015, 21:01
Ponta: Anul acesta vom demara toate procedurile pentru Sibiu-Piteşti,Târgu Mureş-Iaşi şi Comarnic-Braşov

„Cred că putem, chiar din acest an, să dăm drumul la tot ce înseamnă proceduri pentru Sibiu-Piteşti, pentru Târgu Mureş-Iaşi şi pentru Comarnic-Braşov. Nu mai ştiu să vă spun cât de mult va dura şi de câte ori Curtea de Apel va da înapoi la CNSC, CNSC la CNADNR, înapoi la ANRMAP. Şi acest sistem, care este un sistem pe care ni-l cere Comisia Europeană, ţine doar de noi. Când am vrut să-l modificăm, am primit imediat ‘nu: staţi aşa, faceţi cum vă spunem”. Aşa încât sunt sigur că în acest an suntem cu toate procedurile pornite. Cum vom reuşi, cât de repede vom reuşi să trecem de aceste furci caudine ale contestaţiilor o să vedem împreună”, a declarat premierul, întrebat ce mai crede despre „pariul” că anul 2018 ne va găsi cu o autostradă care să traverseze Carpaţii.

Despre faptul că potrivit Master Planului pe Transport construcţia la autostrada Sibiu-Piteşti ar urma să înceapă în 2017, Ponta a spus: „Dacă terminăm toate procedurile şi le vom termina, mai puţin de un an nu au cum să ţină”.

„Le voi porni eu (lucrările – n.r.) şi le va termina cineva de la PNL. Nu sunt sceptic, dat încerc să vă spun că în 2012 aveam programul operaţional de transport suspendat. Că am reziliat contractele lui Iordache (Nelu Iordache – n.r.) şi toate celelalte şi că am repornit, cum e autostrada Transilvania, care era oprită, blocată. Practic am reziliat contractul cu Bechtel, am refăcut procedurile şi astăzi am semnat şi se apucă de treabă. Sigur că am pierdut – în 2005, nu, s-a oprit Bechtel-ul – am pierdut 10 ani, suntem în 2015. Dar, poate cei care sunt responsabili pot să vă spună mai mult. De ce ne-am oprit în 2015”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă dintre autostrăzile Sibiu-Piteşti sau Comarnic-Braşov, o preferă pe a doua, Ponta a spus că „amândouă sunt la fel de necesare pentru că au un alt scop economic”.

„Bun, culoarul IV este un culoar european şi cu siguranţă este nevoie de Sibiu-Piteşti. Pe de altă parte, fără Comarnic-Braşov, Bucureştiul va fi tot timpul blocat. Nu putem să mergem toţi pe Sibiu. Deci, amândouă sunt la fel de importante şi nu se concurează (…) mai ales că sunt finanţate pe finanţări diferite”, a declarat premierul.

Ponta a recunoscut că supracciza la carburanţi nu a fost un proiect bun pentru autostrăzi pentru că nu s-a reuşit deblocarea procedurilor, astfel încât banii să fie efectiv investişi, dar prin această măsură s-a reuşit crearea unui „spaţiu fiscal”.

„Ca să începi o procedură trebuia să arăţi că ai banii. Altfel, Comisia Europeană şi FMI ne spuneau foarte clar: ‘nu, taie, nu poţi să pui atâta la CNADNR’. Faptul că nu am reuşit să deblocăm pe partea de proceduri e cu siguranţă… Din tot ceea ce am avut în programul de guvernare şi am realizat, partea de infrastructură, este, cu siguranţă, partea care mă nemulţumeşte şi pe care, în acest an şi anul viitor, îmi voi concentra majoritatea energiilor”, a mai declarat premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Reacția organizatorilor turneului. ATP și WTA nu vor acorda puncte turneului de tenis de la Wimbledon din cauza excluderii sportivilor ruși și belaruși
Update: Reacția organizatorilor turneului. ATP și WTA nu vor acorda puncte turneului de tenis de la Wimbledon din cauza ...
Organizatorii turneului de tenis de la Wimbledon consideră disproporţionată decizia luată de ATP şi WTA de a nu acorda puncte în vederea clasamentelor mondiale la ediţia din acest an a......
Gazprom a anunțat că a oprit de astăzi livrările de gaze naturale către Finlanda
Gazprom a anunțat că a oprit de astăzi livrările de gaze naturale către Finlanda
Grupul energetic rus Gazprom a anunţat, sâmbătă, că a încetat să mai livreze gaze naturale Finlandei, ca urmare a ...
Canada trece încă 14 apropiați ai regimului Putin pe lista de sancțiuni și interzice comerțul de bunuri de lux cu Rusia
Canada trece încă 14 apropiați ai regimului Putin pe lista de sancțiuni și interzice comerțul de bunuri de lux cu Rusia
Canada a anunţat vineri interzicerea comerţului cu bunuri de lux cu Rusia şi a adăugat alte 14 persoane, printre care ...
Kia a prezentat detaliile celei de a doua generații Niro
Kia a prezentat detaliile celei de a doua generații Niro
Kia Niro revine în atenție cu un nou aspect, mai modern, și cu performanțe superioare în special pentru versiunile electrice ...