Ponta: Argumentele la Visa Waiver au fost înţelese de Congresul SUA, dar nu vreau să dau speranţe deşarte

Argumentele României pentru programul Visa Waiver au fost clar înţelese de reprezentanţii Congresului american, a declarat premierul Ponta, adăugând însă că nu vrea să creeze "speranţe deşarte" şi că, deocamdată, se poate considera că a fost adăugată încă o "cărămidă" în îndeplinirea obiectivului.
Economica.net - joi, 24 oct. 2013, 05:54
Ponta: Argumentele la Visa Waiver au fost înţelese de Congresul SUA, dar nu vreau să dau speranţe deşarte

El a arătat că este foarte important pentru ca România să fie luată în considerare în legislaţia viitoare, pentru introducerea în programul Viza Waiver, mai ales având în vedere că este apreciată în Congresul şi Administraţia SUA ca un partener serios şi de încredere.

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, miercuri, la Washington, cu reprezentanţi ai Congresului american cu atribuţii privind modificarea legislaţiei care să permită includerea României în programul Visa Waiver de liberalizare a regimului vizelor, în contextul în care între administraţia democrată şi majoritatea republicană din Cameră există o dispută legată de proiectul de lege privind drepturile emigranţilor în Statele Unite şi în care este şi un articol care permite României şi Poloniei să intre în programul Visa Waiver dacă rata refuzurilor de viză este sub 10%, iar rata vizelor depăşite este sub 3%.

El a precizat că la întâlnire au participat inclusiv republicani, care au majoritate în Cameră.

„Am avut o discuţie foarte prolifică cu câţiva reprezentanţi, inclusiv şeful comisiei juridice. Printre subiectele tradiţionale a fost Parteneriatul special cu SUA, în ceea ce priveşte cooperarea militară, relaţiile economice şi teme politice. Am transmis cât este de important pentru România să fie luată în considerare în legislaţia viitoare ca una dintre ţările care să fie incluse în programul Visa Waiver”, a declarat Ponta la finalul întrevederii.

La rândul său, congresmanul Michael Turner, copreşedintele Grupului pentru România din Congres, a arătat că SUA şi România au o colaborare foarte strânsă în ceea ce priveşte relaţiile economice şi parteneriatul din interiorul NATO, el apreciind şi eforturile pe care România le-a făcut în Afganistan, alături de soldaţii americani.

Referitor la programul vizelor, Michael Turner a apreciat faptul că premierul Ponta a prezentat argumente foarte bune pentru includerea României în programul Visa Waiver, dar a subliniat faptul că legislaţia privind emigraţia este blocată deocamdată în dezbateri, în Camera Reprezentanţilor.

Congresmanul american a mai afirmat că atât el, cât şi colegii din Grupul de prietenie cu România îşi doresc foarte mult ca România să beneficieze de pe urma modificărilor legislative în privinţa vizelor.

Înainte de întrevederea cu membrii Congresului, premierul Ponta a afirmat, marţi seara, că menţinerea României în afara programului Visa Waiver, care asigură liberalizarea regimului vizelor pentru intrarea pe teritoriul SUA, este o nedreptate având în vedere statutul de aliat vechi al ţării, cu un parteneriat strategic.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...