1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

News

Ponta: Băsescu "s-a pierdut cu firea". La Nana sunt multe încălcări de lege

Preşedintele Traian Băsescu "s-a pierdut cu firea" în cazul senatoarei Gabriela Firea, deoarece ştie că în cazul terenurilor din Nana sunt multe lucruri de încălcare a legii, afirmă premierul Victor Ponta.

14 apr, 2014 | ECONOMICA.net

El a arătat, la România TV, că Parchetul va cerceta situaţia şi că, probabil după luna decembie, îl va audia pe Băsescu, până atunci neputând fi posibilă o astfel de audiere a preşedintelui.

Premierul a declarat, luni, la Parlament, că, în urma declaraţiilor şefului statului la adresa senatoarei Gabriela Firea, va fi depusă, marţi, o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu, pe care o doreşte semnată de cât mai mulţi parlamentari, inclusiv din opoziţie.

El a spus că este vorba despre "un atac mafiot" al lui Traian Băsescu la adresa unui senator. "Am discutat cu toţii din punct de vedere politic şi legal consecinţele atacului pe care nu mă feresc să-l numesc un atac mafiot efectuat aseară de către Traian Băsescu împotriva colegei noastre, domna senator Firea. Am decis ca toţi parlamentarii, nu doar din coaliţia de guvernare, dar dacă sunt şi liberali, de la PPDD, sau de la PDL, care vor dori, până mâine (marţi - n.r.) avem o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu petru două infracţiuni: infracţiunea de ameninţare şi infracţiunea de şantaj", a declarat premierul Victor Ponta după şedinţa liderilor coaliţiei guvernamentale.

Ponta a mai spus că "este prima dată din 1989 încoace, de când România încearcă să fie democratică, când familia unui senator este ameinţată direct, de către preşedinte". "Este un element fără precedent, care nu mai are nicio acoperire în disputra politică", a mai spus premierul.

"În momentul în care ameninţă familia unui senator (...) lucrurile sunt fără precedent", a mai spus premierul Ponta, precizând că va fi informată şi Comisia Europeană. El a arătat că este un "atac mafiot" împotriva Gabrielei Firea. "Traian Băsescu trebuie să răspundă în faţa legii. Doamna senator trebuie să vadă foarte clar că modelul mafiot cu care am fost conduşi de nouă ani şi jumătate nu intimidează", a menţionat Ponta.

El a precizat că a cerut colegilor săi europarlamentari ca şi conducerea Parlamentului European să fie informată despre acest "atac mafiot" făcut de Traian Băsescu împotriva unui senator. "Azi am cerut tuturor colegilor noştri din PE să informeze conducerea PE pentru acest atac mafiot prin care domnul Băsescu, pentru simplul motiv că doamna Firea, ca parlamentar, face parte din Comisia de anchetă care anchetează toate ilegalităţile, spălarea de bani, evaziunea fiscală comisă de către domnul Băsescu - a fost ameninţată, domnia sa şi familia", a spus Ponta.

El a arătat că plângerea penală va fi depusă marţi, fiind semnată de un număr cât mai mare de parlamentari - senatori şi deputaţi. "Evident că cel mai târziu în decembrie domnul Băsescu trebuie să răspundă în faţa legii pentru că asemenea atitudini mafiote într-o ţară care este membră a UE, a NATO, care are o separaţie a puterilor în stat, un sistem de justiţie independent, sunt absolut inacceptabile", a adăugat Ponta.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a reacţionat, luni, la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa ei, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".

Firea precizează, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, duminică seară, într-o emisiune televizată, "un mesaj fără niciun echivoc" legat de activitatea ei în Comisia Călăraşi.

"Aştept cu interes reacţiile instituţiilor statului şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!", afirmă Gabriela Firea, luni, pe Facebook.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana şi că senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului".

Referindu-se la senatorul PSD Gabriela Firea, preşedintele a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO