Ponta, Băsescu şi CAS-ul prin lentilele Facebook

Mă tem că avem o problemă pe care n-o putem rezolva la Harvard şi nici pe Facebook.
Iulian Enache - mar, 15 iul. 2014, 12:17

Am făcut prostia să mă uit la filmuleţul postat de oamenii preşedintelui pe Facebook. O greşeală destul de gravă, pentru că m-am întristat/scârbit. Privind, mai apoi, reacţiile oamenilor din lista foarte generoasă de Facebook pe care o deţin, deprimarea şi-a încleştat fălcile sale puternice în jurul creierului destul de neted pe care, de asemenea, îl deţin.

În primul rând, filmuleţul. M-am plictisit de toanele preşedintelui Băsescu. Solicit, pe această cale, să fie făcute publice toate filmuleţele, cu toate întâlnirile din mandatul său. M-am săturat de regie şi montaj. Vreau tot materialul, să pot decide singur ce şi cum, fără să mi se mai dea doar ce trebuie să văd.

În al doilea rând, smardoiala politică. Mă scuzaţi, dar nu există alt cuvânt. M-am săturat până peste limita refuzului de derbedei care-şi cară pumni în cap, lălăit, hăhăit şi lipsă de luare aminte la sine, seriozitate şi argumente, mai ales pe subiecte importante.

Apoi, ceea ce m-a făcut să trec de la întristare şi plictiseală la deprimare. Păi 99% dintre oamenii care au mestecat până la refuz cele întâmplate nu au habar despre ce era vorba. Nu că nu ştiu ce este MTO, ci nu ştiu ce este CAS, cât este, ce se face cu dânsul şi de ce. În aceste condiţii, fireşte că primează abordarea de tipul bere şi seminţe la bordură. 

O armată de oameni cunoscuţi ca fiind ciraci fanatici ai preşedintelui s-a pus pe treabă. Au făcut filmuleţe cu muzică din Benny Hill, au făcut montaje foto cu Ponta uitându-se pe tavan, au făcut gif-uri, meme-uri. Restul, cei care în general sunt scârbiţi de politică, n-au mai stat să se gândească la subiect. Au dat share, mulţumiţi că unul dintre politicienii atât de urâţi de noi, eternul duşman, veşnicul hoţ, este pe deasupra şi prost. Iată ce bine informat este preşedintele! Iată ce prost este Ponta! Vai, dar „fătuca” aceea (am dat vreo 4-5 „unfriend”-uri doar pe motiv de exprimări de acest tip) este total incompetentă, la ce i-a folosit Harvard-ul?

Fireşte, presa s-a anturat imediat: o parte a ei atacă, o parte apără. Că doar ăsta este rolul său. Explicaţii economice? Ei, lăsaţi. Vi le dau bufonii preferaţi ai naţiunii la talk-show-urile pe care le sorbiţi cu nesaţ, în fiecare zi, până când vă putrezeşte creierul.

Nu vreau să intru în discuţia pe CAS pentru că am impresia că nu interesează pe nimeni. Tot ce mai pot face este să vă spun că există o legătură foarte mare între halul în care sunt lucrurile în jurul nostru şi faptul că nu ştim şi nu vrem să ştim, măcar la nivel superficial, cum funcţionează ele. Le lăsăm de izbelişte, pe mâna unor derbedei şi interlopi, şi apoi ne mirăm că merg prost. Asta când nu suntem ocupaţi să facem mişto, pe Facebook, de lucruri despre care nu avem habar.

Citiţi presă serioasă, că există. Citiţi ştiri serioase, că există. Dacă vreţi să fiţi luaţi în serios. Lăsaţi maimuţărelile pentru maimuţe, dacă vreţi să fiţi priviţi şi trataţi ca oameni. Interesaţi-vă de felul în care funcţionează lucrurile din jur, pentru că aşa veţi înţelege exact despre ce vorbesc oamenii şi, mai ales, despre cum folosesc lucrurile ca să obţină avantaje, în dezavantajul vostru.

Astăzi, un derbedeu politic a obţinut, graţie aparenţei spoită pe o regie, un avantaj politic în faţa unui alt derbedeu. Dumneavoastră ce aţi obţinut din treaba asta, dincolo de faptul că ne-am hăhăit, împreună, pe Facebook? Aţi înţeles, măcar, ce vi se ia din salariu şi pentru ce? Şi cum urmează să se schimbe asta, şi de ce?

Dacă nu, cred că avem o problemă pe care n-o pot rezolva toate Harvard-urile din lume. 

Te-ar mai putea interesa și
Hyundai a încheiat preluarea a 80% dintre acțiunile Boston Dynamics, companie de robotică evaluată la 1,1 mld. USD
Hyundai a încheiat preluarea a 80% dintre acțiunile Boston Dynamics, companie de robotică evaluată la 1,1 mld. USD
Anunțată încă de la finalul anului trecut, tranzacția prin care grupul Hyundai a devenit acționar majoritar al companiei de robotică Boston Dynamics a fost finalizată astăzi....
INS: Transportul portuar maritim, în scădere cu 3,1% în primul trimestru din 2021
INS: Transportul portuar maritim, în scădere cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs o scădere cu 3,1% faţă de trimestrul ...
Bitcoin s-a depreciat cu 10%, după ce autoritățile din provincia chineză Sichuan au interzi minarea criptomonedei
Bitcoin s-a depreciat cu 10%, după ce autoritățile din provincia chineză Sichuan au interzi minarea criptomonedei
Bitcoin s-a depreciat luni cu aproape 10%, după ce recenta volatilitate de pe piaţa criptomonedelor nu a arătat semne ...
Uniunea Europeană impune noi sancțiuni economice împotriva Belarus. Sunt vizate mai multe sectoare industriale importante
Uniunea Europeană impune noi sancțiuni economice împotriva Belarus. Sunt vizate mai multe sectoare industriale importante
Uniunea Europeană a decis luni să taie importante surse de venit ale regimului din Belarus, pentru a sancţiona acţiunea ...