1EUR = 4.8336 RON | Bucureşti 35 º

News

Ponta: CAS-ul va scădea cu 5 puncte de la 1 octombrie. Nu creştem alte taxe sau impozite

SCADERE CAS 2014 Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta într-o declaraţie de presă la Guvern.

12 iun, 2014 | Economica.net

El a precizat că măsura va fi introdusă printr-un proiect de lege pe care Guvernul îl va trimite săptămâna viitoare Parlamentului şi reprezintă o decizie pe care Guvernul şi-o asumă.

"Considerăm că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale trebuie aplicată chiar de anul acesta şi ne putem permite acest lucru. Putem săptămâna viitoare să transmitem către Parlament reducerea cu 5% a CAS începând cu ultimul trimestru. Nu trebuie să creştem nicio taxă, niciun impozit pentru că avem capacitatea de a acoperi impactul de 850.000.000 lei pe care îi avem în buget. Nu mărim deficitul bugetar", a precizat premierul Victor Ponta. 

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI, premierul a răspuns că nu există nici acord, nici dezacord, deoarece Fondul solicită doar respectarea ţintelor macroeconomice, iar când au fost tăiate salariile şi pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului.

"Acordul cu FMI rămâne funcţional, nu se întrerupe, reziliază sau denunţă", a spus Ponta.

El a asigurat că impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din încasări bugetare.

Fondul Monetar Internaţional a amânat până în noiembrie a treia evaluare a acordului stand by de tip preventiv încheiat cu România. Delegaţia FMI va pleca de la Bucureşti fără o scrisoare de intenţie din partea Guvernului. Discuţiile pe această temă vor continua la următoarea vizită la Bucureşti a Fondului care va avea loc în iulie sau august. Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, în noiembrie, pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.

Citeste si: FMI nu este de acord cu reducerea CAS. Acordul este suspendat

Potrivit şefului Executivului, FMI va aştepta bugetul pe 2015 înainte de a face revizuirea acordului cu România.

La sfârşitul lunii mai, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, arăta că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ şi Băncii Mondiale /BM/.

Stire in curs de actualizare

Citeste si: Ponta: Nu vom mai avea nevoie de un nou acord cu FMI

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO