1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 35 º

Finanţe şi bănci

Ponta cere intervenţia BNR după aprecierea puternică a francului elveţian

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu, au declarat agenţiei MEDIAFAX. surse oficiale.

16 ian, 2015 | MEDIAFAX
(update 16 ian, 2015 12:32) Dăianu, BNR: Băncile în primul rând ar trebui să fie interesate de o restructurare a creditelor în franci
O posibilă soluţie pentru clienţii cu credite în franci elveţieni este restructurarea datoriei la bănci, a declarat la RFI Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.Daniel Dăianu declară că "pentru unele persoane care au venituri modeste, venituri sub modeste, situaţia poate să devină extraordinar de delicată şi aici aş vrea să subliniez două principii care pot să devină şi reguli în a încerca să surmontezi o situaţie şi care implică toate părţile implicate. Un principiu ar fi faptul că are sens să procedezi la o restructurare, deci să se practice o restructurare. Nimeni nu are de câştigat, nici băncile nu au de câştigat, dimpotrivă, dacă un număr însemnat de cetăţeni, de firme, nu-şi pot onora datoriile, nu pot să plătească. Iar restructurarea ar trebui să fie facilitată acum, când dobânzile sunt mici. Ar avea de câştigat şi cei care au luat credite, este mai bine să se restructureze o datorie atunci când dobânzile sunt mici, decât atunci când dobânzile sunt mari. Peste tot în lume trebuie să se procedeze la aşa ceva. Deci băncile în primul rând ar trebui să fie interesate. Tot astfel şi cetăţenii să încerce să-şi restructureze datoriile".
(update 16 ian, 2015 12:23) Banca Naţională nu poate interveni – Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR
Banca Naţională nu poate interveni pe curs, pentru că nu ea stabileşte cursul valutar leu-franc elveţian, a declarat, la Romania TV, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. El a explicat că BNR nu poate să ceara rambursarea ratelor la bănci la un curs fix sau să plafonarea cursului de schimb, şi că doar băncile comerciale pot face asta. Suciu a mai spus că banca centrală este preocupată de această "situaţie delicată" iar soluţia, pe care BNR a încurajat-o de multă vreme, ar fi conversia în lei a creditelor.

Informaţia a fost confirmată de către premierul Victor Ponta, care a precizat că a cerut ca, în urma acestei discuţii, să fie propuse şi anumite măsuri.

"I-am cerut ministrului să discute cu BNR şi să fie propuse măsuri", a spus Ponta, pentru MEDIAFAX.

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut, joi ,cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO