Ponta: Chiţoiu a primit mandat politic să finalizeze negocierile cu FMI în această seară

Premierul Victor Ponta le-a spus, luni, jurnaliştilor, la ieşirea din cabinetul preşedintelui Senatului că vicepremierul Daniel Chiţoiu a primit mandat politic să finalizeze negocierile cu FMI în această seară.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 15:35
Ponta: Chiţoiu a primit mandat politic să finalizeze negocierile cu FMI în această seară

„Domnul Chiţoiu negociază acum, are un mandat din partea noastră şi la final vine şi la mine, după finalizarea negocierilor. (…) A plecat la negocieri cu un mandat politic din partea majorităţii parlamentare. Eu mă duc la guvern. Nu pot să vă spun la televizor mandatul”, a declarat Ponta.

Întrebat dacă se reduce CAS, premierul a răspuns: „Nu vreau să vă dau niciun fel de detalii. Am dat un mandat politic din partea PNL şi a PSD şi a celorlalte două partide şi domnul Chiţoiu acum negociază. Nu pot să vă spun eu acum ce negociază”.

Premierul a declarat că „acum s-a ajuns la o părere unitară în cadrul USL” şi că în această seară se vor finaliza negocierile.

Ponta a mai spus că, din câte ştie, vizita FMI în România se va încheia marţi.

„În seara aceasta trebuie să avem un răspuns. Important este că acum domnul Chiţoiu are un mandat foarte clar, certificat şi de domnul Antonescu şi de mine”, a mai spus premierul.

Întrebat cât de diferit este proiectul final, din această seară, faţă de varianta de dimineaţă, Ponta a răspuns: „Foarte puţin diferit”.

Întrebat dacă acest proiect negociat cu FMI este favorabil românilor, premierul Ponta a spus: „Da, o mulţime de veşti bune, pe care le dăm astă seară”.

Premierul Victor Ponta a sosit în jurul orei 15.30 la cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, unde se afla şi vicepremierul Daniel Chiţoiu. Întrebat de jurnalişti dacă a primit vreun răspuns de la PNL privind negocierile cu FMI şi bugetul de stat, Ponta a răspuns: „Vorbesc acum cu ei”. Premierul a intrat apoi în cabinetul lui Crin Antonescu, unde se afla şi vicepremierul Daniel Chiţoiu.

După aproximativ o oră, vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, au sosit şi ei la cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că vicepremierul Daniel Chiţoiu beneficiază de sprijinul PSD şi că, dacă va avea şi sprijinul necesar din partea PNL, atunci negocierile cu FMI vor putea fi închise.

„Am avut azi de dimineaţă o discuţie de informare privind rezultatele negocierilor din week-end. L-am rugat pe domnul Chiţoiu să discute cu preşedintele Crin Antonescu şi să-i prezinte rezultatele, astfel încât la ora 17.00 să ştim ce decidem. Dacă există şi acordul PNL, putem la ora 17.00 să anunţăm finalul negocierilor”, a spus Ponta.

Ponta a precizat că luni, la ora 17.00, va avea întâlnirea oficială pe final de vizită cu reprezentanţii FMI şi că Daniel Chiţoiu a discutat cu liderul PNL, Crin Antonescu, în vederea acestei întrevederi.

„De schimbat datele nu se mai pot schimba. Poate exista sprijin politic pentru încheierea negocierilor sau respingerea negocierilor. A treia variantă nu există”, a spus Ponta.

Guvernul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continuă discuţiile referitoare la impactul măsurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitări ale celor două partide din USL cu impact pe cheltuieli, potrivit unor surse.

Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 – 659 miliarde lei, cu o creştere economică de 2,1% (scenariu de bază), şi un deflator puţin peste 2%.

În funcţie de mărimea deficitului acceptată de FMI, care este negociat între 2,2-2,3% din PIB, cuprinzând clauza de investiţii aferente co-finanţării fondurilor UE, creşterea economică s-ar putea ridica la 2,2% din PIB, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Rata inflaţiei luată în calcul pentru anul viitor este în jur de 2%.

USL a decis majorarea salariului minim pe economie, în două tranşe, indexarea pensiilor, potrivit legii, şi există controverse privind reducerea CAS, cerută de PNL. Pe de altă parte, PSD insistă pe majorarea fondurilor pentru investiţiile derulate de primării şi demararea proiectului autostrăzii Comarnic- Braşov, au menţionat sursele.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom plătește statului taxe de 20 de miliarde de lei pentru 2022, în total, valoare record, dublă față de profitul net. Taxele directe au crescut de aproape patru ori
Petrom plătește statului taxe de 20 de miliarde de lei pentru 2022, în total, valoare record, dublă față de profitul ...
Petrom, cea mai mare companie petrolieră din sud-estul Europei și în mod tradițional cel mai mare contributor la bugetul de stat, plătește taxe de 20 de miliarde de lei la buget, pentru anul......
Polonia dispusă să trimită avioane de vânătoare Ucrainei odată cu o decizie a NATO
Polonia dispusă să trimită avioane de vânătoare Ucrainei odată cu o decizie a NATO
Polonia ar fi dispusă să trimită avioane de vânătoare F-16 Ucrainei în cazul unui consens în cadrul NATO, a afirmat ...
Petrom a făcut un profit net de peste 2 miliarde de euro, în 2022, cel mai mare înregistrat vreodată în România, de trei ori și jumătate peste cel din 2021. Taxele totale plătite sunt duble – 4 miliarde de euro
Petrom a făcut un profit net de peste 2 miliarde de euro, în 2022, cel mai mare înregistrat vreodată în România, de ...
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei, a raportat un profit net de 10,3 miliarde ...
(P) Cea mai modernă şcoală din sudul Capitalei, International Premium School of Bucharest, te invită la Ziua Porților Deschise
(P) Cea mai modernă şcoală din sudul Capitalei, International Premium School of Bucharest, te invită la Ziua Porților ...
În perioada 3 februarie -  26 mai 2023, în fiecare vineri de la 10:00 la 16:00, International Premium School of Bucharest ...