Ponta: Consider că nu suntem prea ambiţioşi sperând să păstrăm tendinţa de creştere economică peste 3%

Premierul Victor Ponta consideră că autorităţile române nu sunt prea ambiţioase dacă speră ca tendinţa de creştere economică să se menţină peste 3%, în condiţiile în care România a înregistrat, în 2013, un avans al Produsului Intern Brut peste aşteptări, de 3,5%, conform primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică, date vineri publicităţii.
Economica.net - vin, 14 feb. 2014, 19:42
Ponta: Consider că nu suntem prea ambiţioşi sperând să păstrăm tendinţa de creştere economică peste 3%

‘Creşterea economică care a stat la baza construcţiei bugetului pentru 2014 este de 2,2%, cu un deficit de 2,2%. Avem aproape o cotă unică aici de creştere economică şi de deficit. Îmi doresc foarte mult să nu respectăm această egalitate şi, dacă în 2013 am pornit cu ideea unei creşteri de 1,6% şi am ajuns la 3,5%, consider că nu suntem prea ambiţioşi sperând să păstrăm tendinţa de creştere economică peste 3%, iar reducerea continuă a deficitului bugetar intră în obligaţiile pe care România şi le-a asumat la momentul semnării tratatului fiscal’, a declarat Ponta, vineri, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Premierul a arătat că investiţiile publice vor depăşi deficitul bugetar de aproape 3 ori în 2014 şi vor reprezenta 6% din PIB, respectiv 40 de miliarde de lei.

În agricultură se vor aloca de la bugetul de stat 2,1 miliarde de lei, din care 1,5 miliarde de lei reprezintă subvenţii pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi 0,6 miliarde de lei plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal.

Investiţiile în mediul rural vor creşte de la 14,6 miliarde de lei, în 2013, la 18,4 miliarde de lei, în 2014, ceea ce reprezintă un avans de 26% pentru canalizare, apă şi dezvoltare rurală.

De asemenea, se aşteaptă creşterea cu minimum 5% a câştigului salarial mediu net lunar în 2014 şi 2015.

Tot în cursul acestui an, pensiile vor fi indexate cu 3,75%, astfel că pensia medie lunară va depăşi 200 de euro. În 2015, aceasta va creşte cu 4,5%.

Salariul minim va creşte cu 12,5%, în 2014, până la 200 de euro. De asemenea, este prevăzută şi creşterea venitului minim garantat cu 4,5%.

În plus, premierul a menţionat că se are în vedere mărirea salariilor profesorilor debutanţi şi ale medicilor rezidenţi pentru a facilita investiţia în sănătate şi educaţie.

Totodată, se are în vedere o politică fiscal-bugetară prudentă pentru a ajuta BNR să se încadreze în ţintele anuale de inflaţie pentru 2014 şi 2015, respectiv 2,5% plus/minus un punct procentual.

Guvernul estimează reducerea ratei şomajului BIM la 6,5% în 2015 şi un plus de 100.000 de noi locuri de muncă în 2014 şi 2015.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...