Ponta: Consiliul European poate să schimbe decizia consiliului JAI

Premierul Victor Ponta a afirmat marţi seară, la ROMÂNIA TV, că miercuri Consiliul European 'poate să schimbe în tot sau în parte' decizia de astăzi a Consiliului extraordinar JAI privind cotele obligatorii de refugiaţi şi a apreciat că vicepremierul Gabriel Oprea şi-a îndeplinit 'foarte corect şi normal' mandatul pe care îl avea de la CSAT.
Economica.net - mar, 22 sept. 2015, 20:36
Ponta: Consiliul European poate să schimbe decizia consiliului JAI

‘Am fost în minoritate şi votul a decis altceva. Mai mult de atât nu aş vrea să comentez pentru că mâine dl Iohannis merge la Consiliul European şi poate schimbă domnia sa acolo. (…) Consiliul European e cel care ia deciziile cele mai mari că acolo sunt şefii de guvern, plus domnul Iohannis şi cu preşedintele Franţei, restul sunt prim-miniştri acolo. La JAI sunt miniştri de Interne. Sigur că mâine Consiliul European poate să schimbe în tot sau în parte decizia de astăzi (…). Eu sper (…) că mai se pot negocia anumite lucruri. Putem să discutăm după ce mâine seară dl Iohannis va spune ce s-a decis la Consiliul European’, a declarat şeful Guvernului la România TV.

Întrebat dacă România are bani pentru a putea primi un număr mai mare de refugiaţi, Ponta a spus că ‘nu e o problemă de bani’.

‘Problema se pune de capacitatea noastră logistică şi de capacitatea de a-i integra în societate. Nu cred că ideea este să luăm nişte oameni şi să-i ţinem undeva închişi, că nu aşa se face. Ideea este de a încerca să le oferim un mod de viaţă până când se pot întoarce în ţările lor. Ceea ce astăzi, când vorbim, nu avem o asemenea experienţă. Nu suntem America sau Franţa, care să fi avut o experienţă… populaţii importante de integrat în România, dimpotrivă’, a explicat Ponta.

Uniunea Europeană a aprobat marţi, la reuniunea miniştrilor de interne şi ai justiţiei, cu ‘o largă majoritate’, repartizarea a 120.000 de refugiaţi între statele membre.

‘Decizia de relocalizare a 120.000 de persoane (a fost) adoptată cu o largă majoritate de state membre’, a anunţat preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE pe Twitter.

Pe aceeaşi reţea de socializare, ministrul de interne ceh Milan Chovanec a precizat că Cehia, Slovacia, România şi Ungaria au votat împotrivă, iar Finlanda s-a abţinut.

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a prezentat, marţi, în Consiliul extraordinar JAI, mandatul încredinţat de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul Victor Ponta, votând împotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii de imigranţi, informează un comunicat MAI.

Te-ar mai putea interesa și
Noua strategie DIGI pentru a atrage clienţi: 50% reducere la abonamentul de mobil pentru cei care se portează
Noua strategie DIGI pentru a atrage clienţi: 50% reducere la abonamentul de mobil pentru cei care se portează
Grupul de comunicaţii fixe şi mobile DIGI a lansat o ofertă nouă pentru cei care se vor porta până la finele lunii august în reţeaua sa, noii clienţi pe segmentul de mobil având o reducere......
ROBOR continuă să scadă. Cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni – marţi, 16.08.2022
ROBOR continuă să scadă. Cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni – marţi, 16.08.2022
ROBOR continuă să scadă. Este a patra şedinţă consecutivă de scădere pentru indicele ROBOR 3M şi ROBOR 6M, şi cea ...
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și energie. Sectorul energetic, “risc major” de a nu mai putea funcționa – ACUE
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și ...
Actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de statul român ...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
România a produs, în primele şase luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 1,464 milioane de tone echivalent petrol ...