1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Finanţe şi bănci

Ponta: Cred că BNR va reduce din nou dobânda în şedinţa de săptămâna viitoare

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la România TV, că Guvernul se mai împrumută de la băncile din România foarte rar, la randamente foarte mici, preferând să meargă pe pieţele internaţionale, unde se bucură de costuri reduse de finanţare, şi să lase banii de pe piaţa internă firmelor, având în vedere că Banca Naţională (BNR) a redus rata dobânzii de politică monetară la 3%. Primul ministru a precizat că crede că Banca Centrală va reduce din nou dobânda cheie, la şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR de săptămâna viitoare.

28 oct, 2014 | ECONOMICA.net

Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR este programată pentru 4 noiembrie.

“Noi nu ne mai împrumutăm de la băncile din România decât foarte rar şi cu randamente foarte mici. Ne împrumutăm pe piaţa internaţională, că luăm cu 2,97%. Acum, băncile din România, dacă dau statului roman, iau 3%, iar BNR a redus dobânda de referinţă la 3% şi cred că în şedinţa pe care o au săptămâna viitoare o mai reduc. Toţi banii din România îi lăsăm pentru firme. Ce este important e că băncile cu capital străin au retras mari capitaluri din România - asta este altceva, erau banii lor”, a afirmat Ponta la România TV.

Ponta a dat asigurări, totodată, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale şi actuala majoritate parlamentară va forma un nou govern, taxele nu vor creşte şi se va încerca reducerea taxei pe valoare adăugată şi la alte produse alimentare, aşa cum a fost scăzută la pâine.

“Suntem pe excedent bugetar. Cu taxele actuale, cu sistemul fiscal actual şi cu încasările actuale, tot ceea ce am adoptat este sustenabil în 2015 şi 2016. Pe cifrele pe care le avem, confirmate de CE, de FMI, de agenţiile de rating, nu este nevoie (de creşterea taxelor – n.r.). Dimpotrivă, anul viitor vom putea, eventual, să reducem TVA-ul şi la alte produse alimentare, după pâine. România s-a împrumutat acum două săptămâni pe pieţele internaţionale cu 2,97%, mai puţin decât toate ţările din regiune. Investitorii de acolo se uită la cifre”, a afirmat şeful Guvernului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO