Ponta: Dacă sunt ţări care construiesc garduri, România are dreptul de a se proteja

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat sămbătă, la finalul reuniunii trilaterale a şefilor de guverne din Bulgaria, România şi Serbia, în formatul Grupului de la Craiova, că cea mai bună soluţie în gestionarea crizei migraţiei este o acţiune comună a întregii Europe. Dacă sunt ţări care îşi închid frontierele şi construiesc garduri, România, Bulgaria şi Serbia au la rândul lor dreptul de a se proteja, "dar aceasta nu este o soluţie bună", a afirmat Ponta, potrivit Agerpres.
Economica.net - sâm, 24 oct. 2015, 14:24
Ponta: Dacă sunt ţări care construiesc garduri, România are dreptul de a se proteja

Guvernele din România, Bulgaria şi Serbia vor acţiona „perfect coordonat şi solidar” în toate acţiunile şi politicile privind refugiaţii, a mai precizat premierul Victor Ponta, sâmbătă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit agenţiei BTA, premierul Ponta a spus că cele trei state îşi îndeplinesc obligaţiile şi îşi arată solidaritatea cu întreaga Europă, dar aceasta nu înseamnă că responsabilitatea trebuie să aparţină doar anumitor ţări.

Premierul român a subliniat că soluţia bună este o acţiune comună a întregii Europe în problema migraţiei.

Totodată, prim-ministrul Ponta a pus problema în cadrul reuniunii referitor la ce se va întâmpla cu persoanele care nu vor dori să rămână în România, Bulgaria şi Serbia, în condiţiile în care se va aplica principiul cotelor de refugiaţi.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că Bulgaria, Serbia şi România sunt pregătite să-şi închidă frontierele dacă Germania şi Austria vor face acest lucru pentru a bloca accesul refugiaţilor. Şeful guvernului bulgar a spus că cele trei ţări pledează pentru solidaritate europeană în condiţiile în care acestea îşi îndeplinesc obligaţiile. „Noi îndeplinim toate condiţiile, protejăm graniţele spaţiului Schengen aşa cum ni s-a cerut”, a precizat prim-ministrul Borisov.

Potrivit premierului bulgar, problemele concrete care se pun se referă la cât timp va continua acest proces migratoriu, unde să fie cazaţi refugiaţii, cum vor fi create locuri de muncă pentru aceştia în anii următori, cum vor fi integraţi în sistemele de asigurări sociale.

„Un război are loc în Siria, înţelegem acest lucru, dar suntem îngrijoraţi şi de numărul mare de refugiaţi afgani, ca şi de oamenii care vin din Irak şi Iran, care sunt dificil de integrat”, a spus Borisov. „Nu avem dreptul să ne expunem cetăţenii la această presiune şi să permitem ca întregul sistem să se prăbuşească”, a punctat el.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a precizat că ţara sa va accepta refugiaţii, dar a menţionat că este nerealist ca cineva să creadă că două sau trei milioane de refugiaţi ar putea sta în Serbia, Bulgaria şi România. „De aceea am convenit că nu putem accepta un astfel de scenariu”, a spus Vucic.

Prim-ministrul sârb a anunţat că Serbia a acceptat sprijinul tehnic şi expertiza ofertă de prim-ministrul român pentru a proteja frontiera sârbă, conform agenţiei Tanjug.

Pe agenda reuniunii de la Sofia au figurat şi alte teme de actualitate – pe lângă cea a crizei migraţiei şi impactul acesteia în ţările din Balcani – cum ar fi cooperarea în domeniile infrastructurii şi energiei.

Prim-ministrul Victor Ponta a participat sâmbătă, la Sofia, la cea de-a treia Trilaterală, care îi reuneşte pe şefii de Guverne din România, Bulgaria şi Serbia. Ponta a menţionat că în cadrul întâlnirii a fost analizată şi situaţia interconectării infrastructurii celor trei ţări (rutieră, cale ferată, conectare reţele de electricitate şi gaze), precum şi modalităţile de atragere de fonduri pentru finanţarea acestora.

Prima întâlnire formală a acestui Grup a avut loc la Craiova, pe 24 aprilie, în marja şedinţei comune de Guvern România – Bulgaria.

Te-ar mai putea interesa și
Kievul a impus sancțiuni împotriva miliardarului ucrainean Dmitri Firtaş, care are afaceri cu industria de armament rusă
Kievul a impus sancțiuni împotriva miliardarului ucrainean Dmitri Firtaş, care are afaceri cu industria de armament rusă
Kievul a impus vineri sancţiuni împotriva oligarhului ucrainean Dmitri Firtaş pentru vânzarea de produse pe bază de titan unor întreprinderi militare ruseşti, a anunţat preşedinţia......
Avertizare de călătorie transmisă de MAE cu privire la călătoriile în Grecia. Aglomerări la punctele de frontieră cu Bulgaria
Avertizare de călătorie transmisă de MAE cu privire la călătoriile în Grecia. Aglomerări la punctele de frontieră ...
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Grecia ...
Apple a plătit dezvoltatorilor de aplicaţii mobile 230 de miliarde de dolari. Cât i-a revenit companiei din comisioane
Apple a plătit dezvoltatorilor de aplicaţii mobile 230 de miliarde de dolari. Cât i-a revenit companiei din comisioane
App Store deservește aproape 600 de milioane de vizitatori pe săptămână, iar Apple a plătit peste 230 de miliarde de ...
UNTRR solicită Guvernului clarificarea situației privind impozitarea diurnei plătite șoferilor profesioniști
UNTRR solicită Guvernului clarificarea situației privind impozitarea diurnei plătite șoferilor profesioniști
Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului clarificarea urgentă a situaţiei ...