Ponta despre podul Agigea: Va fi altă expertiză, independentă, dar nu faci omletă fără să spargi ouă

Datele actuale indică faptul că aproape jumătate din structura podului de la Agigea este afectată şi poate să cadă în orice moment, dar va fi efectuată o nouă expertiză, independentă, urmare a suspiciunilor locale la adresa CNADNR, a anunţat premierul Victor Ponta.
Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 11:05
Ponta despre podul Agigea: Va fi altă expertiză, independentă, dar nu faci omletă fără să spargi ouă

El a precizat că a discutat deja pe această temă cu ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, în subordinea căruia funcţionează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).

„Cu podul de la Agigea, ideea e următoarea: conform unui raport făcut de CNADNR, 40% din structura podului este afectată şi poate să cadă în orice moment. Noi nu putem să ne asumăm responsabilitatea să zicem «Bun, să se meargă mai departe pe pod», Doamne fereşte, se întâmplă ceva! Însă au existat de pe plan local nişte suspiciuni că CNADNR e prea prăpăstios şi că, de fapt, nu e aşa de afectat podul. Am discuta deja şi ieri cu domnul Şova şi o să trimitem zilele acestea încă o expertiză independentă, care să ne spună foarte clar: Da, e un pericol de cădere, atunci închidem podul şi îl terminăm până la sfârşitul anului, sigur, cu toate impedimentele”, a spus Ponta.

Premierul a precizat însă că podul tot va trebui reparat la un moment dat, deoarece nu au mai fost efectuate lucrări de reparaţii de dinaninte de 1989.

„Era vorba să se închidă în aprilie, ca să spun adevărul, şi în aprilie am zis că e un dezastru, distrugem tot turismul la Marea Neagră. Acum, suntem în octombrie. Dacă nu e bine nici în octombrie, e bine în ianuarie sau e bine în februarie ? Pentru a nu a exista nicio suspiciune, zilele acestea mai facem încă o expertiză, independentă, nu a CNADNR. Dacă acea expertiză confirmă că e un pericol în orice moment, atunci trebuie clar să îl închidem, să-l reparăm cât mai repede. Am înţeles că trei luni ar fi durata maximă. Asta este situaţia cu infrastructura, nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle. Dacă s-ar putea să nu se închidă niciodată nimic, ar fi extraordinar, dar încă nu s-a găsit soluţia tehnică”, a adăugat Ponta.

Podul de la Agigea va fi închis din 1 octombrie pentru reparaţii, a anunţat, luni, prefectul de Constanţa, susţinând că lucrările ar putea fi gata la 30 noiembrie şi că se încearcă găsirea unei rute ocolitoare cât mai scurte pentru cei care vor să ajungă din sudul judeţului în municipiul Constanţa.

Începând de luni, pe podul de la Agigea se circulă pe un singur fir pe sens, iar din 1 octombrie traficul va fi închis total.

Prefectul a susţinut că autorităţile încearcă găsirea unor rute ocolitoare cât mai scurte atât pentru cei care se deplasează cu autovehiculele, cât şi pentru traficul de marfă, iar acestea vor fi anunţate în zilele următoare.

De asemenea, prefectul susţine că este posibil ca locuitorii din sudul judeţului care se deplasează cu mijloace de transport în comun în municipiul Constanţa să nu fie nevoiţi să ocolească, ci ar putea traversa podul pe jos, iar apoi să fie aşteptaţi de alte autobuze care să-i ducă la destinaţie.

Cristian Andrei, consilierul directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a explicat că podul trebuie închis pentru că lucrările au loc la înălţime, iar dacă circulaţia nu va fi oprită ar putea fi pusă în pericol siguranţa şoferilor.

Un număr de 14 primari din sudul judeţului Constanţa se declară însă împotriva închiderii podului de la Agigea şi cer găsirea altei soluţii pentru reparaţii, spunând că în autorizaţia de construcţie nu este prevăzută închiderea podului şi că nu înţeleg de ce lucrările nu au fost terminate nici după trei ani.

Lucrări pentru reabilitarea podului de la Agigea au fost începute în urmă cu trei ani, iar în acest interval au existat mai multe restricţii de circulaţie.

Într-un comunicat al CNADNR din octombrie 2010 se preciza că firma Bilfinger Berger Baugesellschaft a câştigat licitaţia pentru reabilitarea podului de la Agigea, iar valoarea contractului este de 3,8 milioane de euro, fără TVA. Podul de la Agigea are o lungime de 266 de metri şi o lăţime de 20,90 metri.

Te-ar mai putea interesa și
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT din România a deschis sub banner două magazine, în București și......
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...