Ponta despre respingerea proiectului de înfiinţare a Agenţiei Bunurilor Sechestrate: Legea va veni la Cameră şi o vom susţine

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că deputaţii Puterii se vor mobiliza mai bine pentru ca proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate să fie adoptat, după ce acesta nu a întrunit numărul necesar de voturi în Senat.
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 10:59
Ponta despre respingerea proiectului de înfiinţare a Agenţiei Bunurilor Sechestrate: Legea va veni la Cameră şi o vom susţine

‘Legea va veni şi o vom susţine şi la Camera Deputaţilor. Întrebaţi-l pe domnul Dragnea şi pe domnul Fifor despre social-democraţii de la Senat. Eu ştiu că şi liberalii au votat contra. Că şi ei una spun şi alta fac. Vom susţine proiectul la Camera Deputaţilor şi sigur că liderii politici îşi vor mobiliza colegii mai bine’, a afirmat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

Senatul a respins marţi proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate. Proiectul a întrunit 66 de voturi pentru, 36 împotrivă şi 6 abţineri. Pentru a fi aprobat, erau necesare 84 de voturi pentru, întrucât proiectul de lege avea caracter organic.

Viceliderul grupului senatorial al PNL, Dumitru Oprea, a susţinut că senatorii Puterii sunt vinovaţi pentru respingerea proiectului de lege pentru că nu au asigurat voturile necesare adoptării, scrie Agerpres.

Proiectul de lege are ca obiect înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei. Potrivit proiectului, Agenţia urmează ‘a fi desemnată drept oficiu naţional pentru recuperarea creanţelor, în sensul Deciziei 2007/845/JAI a Consiliului din 6 decembrie 2007 privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre în domeniul urmăririi şi identificării bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracţiunile’ şi ‘oficiu naţional pentru gestionarea bunurilor îngheţate, în sensul art. 10 din Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în UE’.

După dezbaterea în luna iunie a proiectului în plenul Senatului, actul normativ a fost retrimis Comisiei juridice pentru raport suplimentar.

Conform raportului suplimentar al comisiei, respins marţi de plenul Senatului, directorul Agenţiei trebuie să fie licenţiat în ştiinţe economice sau juridice şi să aibă o vechime în specialitate de cel puţin 8 ani, să nu facă parte din niciun partid politic.

Agenţia îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea unui Consiliu, alcătuit din directorul general al Agenţiei, trei reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dintre care unul din cadrul DNA şi unul din cadrul DIICOT, câte un reprezentant al Ministerului Justiţiei, al MAI, al Ministerului de Finanţe şi al ANAF. Desemnarea membrilor se realizează prin decizie a conducătorului fiecărei instituţii reprezentate, pentru o perioadă de 2 ani.

Printre amendamentele adoptate de Comisia juridică se numără şi cel care prevede că în termen de cel mult 30 de zile de la comunicarea încheierii definitive a instanţei de judecată prin care s-a dispus confiscarea anumitor sume de bani, Agenţia virează suma ca venit la bugetul de stat.

De asemenea, la solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată, Agenţia depozitează temporar şi ia măsurile necesare pentru conservarea bunurilor mobile sechestrate a căror valoare individuală depăşeşte, la momentul dispunerii măsurii asigurătorii, echivalentul în lei al sumei de 15.000 de euro. În acest scop, Agenţia este numită custode.

Alt amendament adoptat de Comisia juridică, dar respins de plen prin respingerea raportului şi a proiectului de lege, prevede că bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială.

Proiectul de lege, iniţiat de Guvern, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

 

Te-ar mai putea interesa și
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului 2021, înregistrând o creştere de aproximativ 19% fata de anul anterior......
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...