1EUR = 4.7791 RON | Bucureşti 8 º

Companii

Ponta: Discuţiile legate de exploatări de zăcăminte aurifere şi de gaze de şist trebuie să primească un răspuns în Parlament

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni seară, în şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru învestirea noului guvern, că Parlamentul este cel care trebuie să ofere "un răspuns definitiv" referitor la exploatările care se pot face în România.

15 dec, 2014 | Agerpres

"Vom veni în faţa Parlamentului cu măsuri legislative şi strategice referitoare la mediu, ape, păduri, care fac parte acum dintr-un singur portofoliu. Parlamentul trebuie să decidă, indiferent de cum va propune Guvernul, Parlamentul va trebui să decidă pe termen lung care este sistemul de redevenţe pe următorii 10-15 ani. Parlamentul va trebui să decidă, pentru cel puţin 10-15 ani, ce fel de exploatări se pot face şi nu se pot face în România. Cred că discuţiile legate de exploatări de zăcăminte aurifere, de gazele de şist trebuie să primească un răspuns definitiv aici, în Parlamentul României şi cred că dvs. sunteţi cei care veţi spune foarte clar: "România face acest gen de exploatări sau nu"", a spus Ponta.

Totodată, premierul a adăugat că în domeniul energiei România a făcut paşi importanţi şi a afirmat că trebuie continuaţi pentru a obţine "un obiectiv strategic - independenţa noastră energetică într-un context economic, politic, regional extrem de complicat şi extrem de periculos pentru dezvoltarea şi independenţa noastră, inclusiv politică, în viitor".

Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că preşedintele ales Klaus Iohannis, împreună cu Parlamentul şi cu Ministerul Educaţiei, vor putea elabora "o nouă strategie de dezvoltare a Educaţiei, care să crească competitivitatea educaţiei din România şi care să ne permită să ne ridicăm la nivelul competiţiei europene".

"În ce priveşte Educaţia şi Sănătatea, sunt trei ani neîntrerupţi, eu îmi doresc să fie cinci ani neîntrerupţi, în care România nu a mai închis nicio şcoală sau spital. Este un lucru important după o perioadă dificilă în care şcoli, spitale au fost închise şi lucrări au fost abandonate. Am reuşit să alocăm sumele necesare pentru finalizarea lucrărilor de infrastructură. De asemenea, avem în bugetul pe 2015 şi trebuie să avem şi în bugetul pe 2016 sumele necesare şi pentru creşterea veniturilor persoanelor care lucrează în Sănătate şi Educaţie", a mai spus Ponta.

Ministrul propus pentru portofoliul Economiei, Mihai Tudose, a afirmat, luni, la audierile în comisiile de specialitate din Parlament, că zăcământul de la Roşia Montană trebuie exploatat, dar este important modul în care se realizează.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO