Ponta: Eu aş vrea să reducem TVA în primul rând la fructe şi legume

Premierul Victor Ponta a declarat duminică seara că ar prefera ca mai întâi să se reducă TVA la fructe, legume şi carne,, dar aceste reduceri se vor putea negocia după ce vom avea încasările pe primul semestru de TVA la pâine.
Economica.net - lun, 10 mart. 2014, 06:39
Ponta: Eu aş vrea să reducem TVA în primul rând la fructe şi legume

‘Dacă avem un ritm de creştere aşa cum am avut în 2013, de 3,5% e sustenabilă propunerea privind reducerea TVA la 19%. Trebuie să mergem atât cât se poate tot spre zone ţintite în care să reducem TVA, deocamdată în zona alimentară, dar nu doar în zona alimentară. Eu aş vrea în primul rând la fructe şi legume pentru că acolo avem o evaziune uriaşă şi avem şi o competiţie neloială între producătorii locali şi fructele şi legumele care se aduc din afara UE şi UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare. Mergem spre 9% cotă redusă la aceste produse. Să vedem dacă putem să le facem împreună cu TVA la carne şi produse din carne’, a spus Ponta la România TV. El a adăugat că sunt făcute simulări pe aceste reduceri dar problema este că vrea să vadă încasările pe primul semestru legate de TVA la pâine.

‘De fiecare dată FMI spune orice reduce la TVA ţi-o calculez că ai pierdut bani, nu ţi-o calculez că de fapt în felul ăsta noi luam 24% din nimic iar acum luăm 9% din ceva. La fel ne calculează şi pentru fructe, legume, carne, spune scădem cu 15% încasările la TVA, iar noi spunem şi acolo e tot din nimic că avem o foarte mare evaziune. După primul semestru se va vedea dacă am avut dreptate la pâine, s-ar putea să negociem mai uşor cu cei de la FMI’, a menţionat premierul.

Ponta: Reducerea CAS cu 5% se va discuta în aprilie cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială
     
Premierul Victor Ponta a spus că în aprilie se va discuta despre reducerea CAS cu 5% cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială şi atunci se va şti când şi în ce măsură se va realiza.

‘Pot să vă spun că în aprilie cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială unul din principalele obiective ale discuţiilor pe care o să le avem va fi reducerea cu 5% a CAS şi atunci o să ştim şi când şi în ce măsură chiar se realizează, dar din punctul nostru de vedere este un obiectiv destul de important şi care ar putea ajuta pe termen mediu nu doar la dezvoltarea mediului de afaceri, dar şi la combaterea evaziunii fiscale’, a spus Ponta, la România TV.

Premierul a afirmat că în ce priveşte sistemul de pensii contul individual de economisire va fi o mare provocare şi se va referi la cei care ies la pensie peste 40 de ani.

În ce priveşte o nouă lege a pensiilor, Ponta a menţionat că aceasta trebuie discutată înainte de a fi adoptată cu Curtea Constituţională.

‘Un obiectiv fundamental pentru o nouă lege a pensiilor ar fi principiul contributivităţii, dar la fel de important mie mi s-ar părea că o nouă lege a pensiilor ar avea sens doar dacă ai reuşi să reduci un pic decalajul între cele mai mari pensii şi cele mai mici. Au fost foarte multe decizii ale CCR în ultima perioadă legate de cum a interpretat Curtea dreptul la pensie, pentru asta trebuie să fim foarte atenţi care e opinia Curţii Constituţionale pentru că altfel o să ne trezim că o facem şi iarăşi recalculăm. Ca să reducem decalajul dintre pensiile mari şi cele mici trebuie să reducem pensiile de serviciu, iar CCR ne-a spus că nu avem voie să le reducem’, a arătat premierul.

Ponta: Deocamdată nu am luat un leu din taxa pe construcţiile speciale
     
Premierul Victor Ponta a declarat duminică seara că deocamdată nu a luat niciun leu din taxa pe construcţiile speciale pentru că se vor face calculele în aprilie-mai.

‘Faimoasa taxă pe construcţii speciale este o lărgire a bazei de impozitare pentru că acelea erau clădiri scutite de impozit, aia înseamnă cu adevărat lărgirea bazei de impozitare, dacă mă duc la oamenii amărâţi nu doar că irit dar nu obţin niciun rezultat, ce rezultat a obţinut Guvernul Boc de la oamenii amărâţi? Deocamdată să ştiţi că nu am luat un leu pe acea taxă la care toată lumea a ţipat, a strigat, de parcă ziceai că fiecare are un stâlp la el acasă şi îl ţine în dormitor, deocamdată nu am luat niciun leu pentru că se vor face calcule în una aprilie- mai’, a spus premierul la România TV.

El a adăugat referindu-se la lărgirea bazei de impozitare că vrea ca Guvernul să obţină venituri de la cei puţini care au venituri foarte mari, nu neapărat de la cei care oricum nu au de unde să plătească.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BCR extinde beneficiile disponibile în George prin Venit Protect, o asigurare 100% online oferită împreună cu BCR Asigurări de Viață VIG
BCR extinde beneficiile disponibile în George prin Venit Protect, o asigurare 100% online oferită împreună cu BCR Asigurări ...
Banca Comercială Română a anunțat prin intermediul unui comunicat că își continuă politica de extindere a ecosistemul ...
Academia Micilor Developeri estimează că în 2022 îți va dubla cifra de afaceri și va ajunge la primul milion de euro
Academia Micilor Developeri estimează că în 2022 îți va dubla cifra de afaceri și va ajunge la primul milion de euro
Academia Micilor Developeri, firma antreprenorială românească, anunță o cifră de afaceri de 450.000 de euro la nivelul ...
Microsoft preia dezvoltatorul de jocuri video Activision Blizzard pentru 68,7 miliarde de dolari
Microsoft preia dezvoltatorul de jocuri video Activision Blizzard pentru 68,7 miliarde de dolari
Gigantul software Microsoft Corp a anunţat marţi că va prelua Activision Blizzard, dezvoltatorul jocurilor video StarCraft ...