Ponta ia banii de la PDL, pentru pensii şi salarii. Vezi cum se vor aloca sumele

Premierul Victor Ponta a anunţat că a doua etapă de majorare a salariilor bugetarilor va fi acordată în luna decembrie şi că pensionarii vor primi în tranşe lunare banii reţinuţi ilegal pensionarilor drept contribuţii de asigurări sociale de sănătate.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 16:53
Ponta ia banii de la PDL, pentru pensii şi salarii. Vezi cum se vor aloca sumele

Premierul a anunţat, după prima şedinţă de Guvern, că a oprit încasarea banilor de la pensionari însă ia înapoi banii primarilor PDL.

„De la 1 iunie salariile bugetarilor vor creşte cu 8%, urmând ca restul sumelor necesare pentru revenirea la nivelul salariilor din iunie 2010 să fie acordate în luna decembrie” a anunţat premierul Victor Ponta, întru-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria.

Primul-ministru Victor Ponta a declarat că a aprobat, în şedinţa de astăzi, mandatul viceprim-ministrului Florin Georgescu, ministrul Finanţelor Publice, de a semna în numele Guvernului României, Scrisoarea de Intenţie şi Memorandumul Tehnic de Înţelegere – al doilea Memorandum Suplimentar, aferent Acordului de tip preventiv încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

De asemenea, şeful Executivului a menţionat că a aprobat împuternicirea ministrului Finanţelor Publice de a semna cel de-al doilea Memorandum de înţelegere între Uniunea Europeană şi România, precum şi Programul de convergenţă, ediţia 2012 actualizată.

În baza Scrisorii de Intenţie, Guvernul va aproba săptămâna viitoare, prin Ordonanţă de Urgenţă, acordarea unei creşteri de 8% pentru personalul bugetar, începând cu 1 iunie, urmând ca diferenţa să fie recuperată în luna decembrie.

Guvernul a mai adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă care prevede oprirea din conturile administraţiei locale a sumelor alocate de fostul Cabinet Ungureanu din Fondul de rezervă, precum şi sistarea perceperii ilegale a unor sume din contribuţia la asigurările de sănătate din pensii, a anunţat premierul Victor Ponta.

Ordonanţa de urgenţă face referire la o decizie a Guvernului Ungureanu din 3 aprilie prin care se alocau 648,233 de milioane de lei administraţiei locale, pentru plata unor datorii şi a unor lucrări la proiecte aflate în derulare.

De asemenea, OUG pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale, care a declarat că este ilegal ca statul, prin casele judeţene de pensii, să reţină anumite sume drept contribuţii la asigurările sociale de sănătate din pensiile de peste 740 de lei.

În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj – Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, în plenul Parlamentului, că va propune în prima şedinţă a Guvernului, programată pentru marţi, un act normativ pentru restituirea sumelor reţinute ilegal pensionarilor pentru CASS.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat sâmbătă că pensionarii vor primi banii începând cu luna iunie, fără să menţioneze intervalul în care se vor face plăţile.

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite agenţia EFE,......
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...