Ponta începe luni o vizită de trei zile în SUA. Se va întâlni cu cei de la Exxon şi Chevron

Premierul Victor Ponta va începe luni o vizită oficială de trei zile în SUA, şeful Executivului urmând a avea întrevederi cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, cu vicepreşedintele american Joe Biden, la Casa Albă, cu congresmeni şi cu reprezentanţi ai mai multor companii americane - ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP.
Economica.net - Dum, 20 oct. 2013, 07:10
Ponta începe luni o vizită de trei zile în SUA. Se va întâlni cu cei de la Exxon şi Chevron

‘Obiectivele noastre sunt reafirmarea parteneriatului strategic politic şi militar şi perspectivele de colaborare în perioada următoare, dar şi parteneriatul economic, pentru că vizita are şi o importantă componentă economică, respectiv întâlniri cu reprezentanţii marilor companii care au investit deja în România sau eventual au planuri de investiţii, vorbesc de trei domenii importante: energie, IT şi industria de utilaje şi tehnologii moderne. De asemenea, vom avea întâlniri în cadrul Congresului cu acei reprezentanţi care au drept sarcină directă modificarea legislaţiei ce va permite pe viitor includerea României în programul Viza Waiver’, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, premierul.

O altă componentă importantă a vizitei, a completat Ponta, o reprezintă schimburile culturale şi educaţionale, amintind că, în acest sens, Guvernul a aprobat vineri un memorandum privind continuarea programelor de burse Fulbright.

Şeful Guvernului va fi însoţit în vizita oficială din SUA de miniştrii Energiei, Afacerilor Externe, Mediului şi Educaţiei.

‘Consider că este extrem de important, strategic, ca România să-şi păstreze, să-şi consolideze şi să ofere o perspectivă de viitor a relaţiei noastre speciale, a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. Îmi doresc ca de acum încolo reprezentanţii statului român să aibă relaţii cât mai strânse, în perioade de timp cât mai scurte, cu reprezentanţii oficiali ai statului american’, a afirmat premierul în cadrul declaraţiei susţinute vineri la Palatul Victoria.

Victor Ponta a precizat că este pentru prima dată în ultimii 10 ani când un prim-ministru merge într-o asemenea vizită.

Premierul a menţionat că luni va avea o întâlniri cu reprezentanţii companiilor ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP, urmate de alte două întrevederi cu miniştrii-secretari de stat pentru Comerţ şi Energie.

Punctele centrale ale vizitei în SUA a primului-ministru român se vor desfăşura marţi, când acesta are programate întâlniri cu vicepreşedintele Joe Biden şi cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Victor Ponta va participa miercuri la o ceremonie pentru semnarea acordului de cooperare cu Muzeul Holocaustului şi va discuta cu congresmeni americani pe tema programului Viza Waiver.

Privitor la vizita sa la Washington, premierul a subliniat public că din delegaţia care îl va însoţi nu vor face parte oameni de afaceri şi a precizat că deplasarea este organizată de MAE român şi Departamentul de Stat al SUA.

Întrebat dacă ia în calcul şi o întrevedere cu preşedintele american, Barack Obama, premierul a explicat că nivelul de întâlnire este preşedinte-preşedinte, iar, cum Statele Unite ale Americii nu au prim-ministru, el se va întâlni cu vicepreşedintele Joe Biden.

În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia trupele americane ar putea să utilizeze o bază militară din România, ca punct intermediar în retragerea lor din Afganistan, premierul a punctat că există deja un nivel de cooperare extrem de avansat în ceea ce priveşte scutul antirachetă, avioanele multirol care vor fi achiziţionate în baza unui contract semnat anul acesta şi acordul de colaborare privind utilizarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu. ‘Orice alte acorduri ulterioare care nu sunt sub imperiul confidenţialităţii vi le vom comunica’, a afirmat premierul.

Victor Ponta a mai anunţat că la întoarcerea din SUA va face o escală la Bruxelles. ‘Urmează să fie confirmat programul pentru Bruxelles, dar la întoarcere, da, ne oprim şi la Bruxelles’, a completat premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...