UPDATE Ponta: Ministerul de Finanţe va veni cu o OUG pentru plata cu cardul la administraţiile fiscale

Premierul Victor Ponta a declarat luni că, în termen de zece zile , Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va înainta un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care să se instituie cadrul legal pentru plata cu cardul la administraţiile fiscale.
Economica.net - lun, 15 sept. 2014, 14:07
UPDATE Ponta: Ministerul de Finanţe va veni cu o OUG pentru plata cu cardul la administraţiile fiscale

‘Cred că este un lucru extrem de important, cel pe care îl faceţi, pentru ca am început deja să primesc reacţii, a propos de ce se transmitea şi îmi spunea cineva: foarte bine ce faceţi, dar vedeţi că nu există bancomate şi plata cu cardul în administraţiile financiare. Ceea ce, probabil, ar fi cel puţin la fel de eficient. Şi imediat am întrebat-o pe doamna ministru şi mi-a zis că, în zece zile, veniţi cu ordonanţa şi cu acordul. (..) Se poate? Eu sunt de acord, deşi nu mai adopt nici un fel de ordonanţă de urgenţă, că se supără lumea, dar pe asta o adopt. Ca sa puteţi să aveţi un sistem prin care bancomatele şi plata cu cardul să se poată face în administraţiile fiscale, pentru că, realmente, decât să umble omul cu banii după el, cred că este prima cucerire tehnologică pe care putem, cu siguranţă, să o introducem’, a afirmat, luni, premierul Victor Ponta, la ministerul de Finanţe, cu ocazia lansării aplicaţiei ‘Spaţiul Privat Virtual’, sistem informatic prin intermediul căruia contribuabilii vor putea comunica online cu administraţia fiscală.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice Ioana Petrescu a precizat că plata cu cardul la ghişeu va fi posibilă peste circa 6-12 luni.

‘Proiectul are mai multe componente, nu numai plata cu cardul la ghişeu, dar şi plata cu cardul online şi posibil alt acceptator de plată. Dacă vom implementa proiectul aşa cum îl gândim în momentul de faţă, cu plata cu cardul, vom fi primii în lume care-l vom face. Ne comparăm cu alte agenţii fiscale, din câte ştim sunt destul de avansaţi si australienii în acest sens. În momentul când vom iesi cu proiectul de ordonanţă, vom vedea în ce formă este, dar este foarte posibil să fim primii din lume care vom avea un astfel de sistem. Avem un proiect de ordonanţă care să pună bazele legale ale unui astfel de sistem, pentru a-l pune în aplicare vorbim de o perioadă mai lungă de timp, de 6-12 luni, pentru ca o persoană să-şi poată plăti taxele cu cardul la ghiseu’, a spus Ioana Petrescu.

Proiectul va fi implementat în 6-12 luni

Ministrul Finanţelor a precizat că MFP va promova, în termen de 10 zile, un act normativ care va crea cadrul legal pentru plata cu cardul a taxelor şi impozitelor, implementarea acestui sistem fiind estimată să dureze între 6 şi 12 luni.

Proiectul vizează plata cu cardul la ghişeu şi online şi posibil alt sistem de acceptator de plată, a declarat, luni, oficialul MFP, într-o conferinţă de presă.

‘Dacă vom implementa proiectul de plată cu cardul, aşa cum îl gândim în momentul de faţă, vom fi primii în lume care îl vom face (dintre agenţiile fiscale – n. r.). Sunt destul de avansaţi şi australienii în acest sens’, a afirmat Ioana Petrescu.

Directorul general al Direcţiei de Trezorerie din MFP, Valentin Mavrodin, a precizat că intenţia este ca Trezoreria să devină acceptator de carduri şi să ofere gratuit acest sistem tuturor autorităţilor locale.

‘Dacă Trezoreria devine acceptator de carduri, vom oferi acest produs de achitare online pentru toate instituţiile din România, indiferent de natura obligaţiilor de plată, astfel încât toţi deţinătorii de carduri să îl poată utiliza pentru plata impozitelor şi taxelor. Avem şi un alt act normativ şi lucrăm cu CEC Bank şi BCR pentru un produs – cont tranzitoriu -, unde persoanele fizice, peste 7 milioane de clienţi ai celor două bănci, pot achita obligaţiile (fiscale – n. r.) gratuit. Vrem să conectăm acest sistem cu aplicaţia de internet banking a băncilor, avem cadrul legal, astfel încât accesarea internet banking-ului să permită vizualizarea obligaţiilor şi plata lor’, a explicat Mavrodin.

Luni, MFP a lansat aplicaţia ‘Spaţiul privat virtual’, prin care, într-o primă etapă, contribuabilii persoane fizice din Bucureşti şi Ilfov pot consulta online, pe site-ul ANAF, situaţia fiscală personală.

Contribuabilii pot vizualiza online soldul obligaţiilor neachitate, deciziile de impunere, nota privind obligaţiile de plată, informaţiile despre plata online, informaţiile despre CAS declarate de angajator, a precizat ministrul Ioana Petrescu.

Sistemul va fi extins în 2015 pentru persoanele fizice din restul ţării, dar şi pentru persoanele juridice, care acum au acces la astfel de informaţii doar pe baza certificatului digital, care presupune costuri.

Ulterior vor fi disponibile mai multe informaţii – decizii de impunere despre plăţile anticipate, decizii de calcul accesorii, depunerea de declaraţii online, informaţii despre somaţii şi titluri executorii.

Angajaţii cu un singur loc de muncă şi fără alte forme de venit, pentru care ANAF nu emite nicio decizie de impunere, pot utiliza sistemul, dar trebuie să parcurgă şi etapă verificării documentelor de identitate la ghişeu, a precizat şeful Direcţiei IT din MFP, Adrian Popescu.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Inaugurarea completă a secțiunii 5 în 2024 iese din discuție – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Inaugurarea completă a secțiunii 5 în 2024 iese din discuție – API
Luna iulie este decisivă pentru deschiderea în 2024, înainte de termen, a jumătății sudice din secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, spun reprezentanții Asociației Pro......
Miniștrii de externe ai statelor UE au aprobat acordarea unui împrumut de 1,4 miliarde de euro către Ucraina, care va fi finanțat din veniturile activelor rusești înghețate
Miniștrii de externe ai statelor UE au aprobat acordarea unui împrumut de 1,4 miliarde de euro către Ucraina, care va ...
Miniştrii de externe din UE reuniţi la Luxemburg au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, pachetul ...
Pentagonul respinge că ar fi fost implicat în atacul asupra Sevastopolului și susține că ucrainenii își aleg singuri țintele ruse pe care le lovesc
Pentagonul respinge că ar fi fost implicat în atacul asupra Sevastopolului și susține că ucrainenii își aleg singuri ...
Pentagonul a transmis luni că Ucraina ia propriile decizii de ţintire, după ce Kremlinul a acuzat direct Statele Unite ...
Curtea de Conturi Europeană: Schema de siguranță pentru furnizarea de gaze naturale în UE este încă incompletă, iar solidaritatea între ţările membre lasă mult de dorit
Curtea de Conturi Europeană: Schema de siguranță pentru furnizarea de gaze naturale în UE este încă incompletă, iar ...
Arhitectura Uniunii Europene pentru siguranţa furnizării de gaze naturale este încă incompletă, iar solidaritatea între ...