Ponta: Opoziţia acuză vânzări de terenuri din 2014 către arabi şi chinezi; Constantin: Sunt confuzi

Proiectul care reglementează vânzarea terenurilor agricole va fi trimis Parlamentului, astfel încât noile reguli să poată fi aplicate din 2014, a declarat ministrul Agriculturii, premierul Ponta cerându-i să explice şi opoziţiei, care acuză vânzări către arabi şi cinezi, că aceştia nu sunt membri UE
Economica.net - mie, 20 nov. 2013, 13:14
Ponta: Opoziţia acuză vânzări de terenuri din 2014 către arabi şi chinezi; Constantin: Sunt confuzi

„Comunicaţi adversarilor politici că cetăţenii arabi şi cetăţenii chinezi nu sunt membri ai Uniunii Europene, că am văzut că vor să apere terenul României de chinezi şi arabi. De la 1 ianuarie, cei care au dreptul, conform acordului semnat de România, să cumpere terenuri sunt cetăţenii Uniunii Europene”, i-a spus Ponta ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Ministrul a răspuns că cei din opoziţie sunt „uşor confuzi” şi a apreciat că prin această lege se asigură „şansa” comunităţilor locale de a avea acces în primul rând la terenurile agricole.

Proiectul de lege care reglementează vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan de către persoane fizice şi înfiinţează Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare a fost inclus pe agenda şedinţei de mierucuri a Guvernului.

Reprezentaţi ai PDL au declarat că România riscă să rămână fără terenuri agricole, deoarece străinii se pregătesc să cumpere tot terenul agricol din România în 2014, fiind vorba inclusiv de chinezi.

În urmă cu doi ani, Valeriu Tabără, atunci ministru PDL al Agriculturii, arăta că încurajează investiţiile străine în agricultură, dar se va opune categoric unei modificări a legislaţiei care să permite vânzarea terenurilor agricole către nerezidenţi, indiferent cine sunt aceştia, „arabi, nearabi, albi, negri, blonzi, albaştri”.

Tratatul de aderare la Uniunea Europeană stabileşte o perioadă de tranziţie de şapte ani de la aderare, respectiv până în 2014, care permite României şi Bulgariei să menţină restricţiile existente în privinţa achiziţiei de terenuri agricole şi forestiere de către persoane fizice şi juridice din alte ţări din Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European. Această restricţie expiră anul viitor.

Astfel, piaţa funciară va fi liberalizată la 1 ianuarie 2014, dată de la care şi cetăţenii străini pot cumpăra teren agricol în România. În prezent, străinii care vor să achiziţioneze pământ în România trebuie să înfiinţeze o firmă persoană juridică română.

Conform datelor reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, străinii deţin în prezent prin intermediul unor firme aproximativ 7-800.000 de hectare de teren agricol în România.

Ministerul Agriculturii a iniţiat un proiect de lege care stabileşte că statul va elimina restricţiile impuse în prezent cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, după 1 ianuarie, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură, dar va păstra prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români.

Guvernul renunţase recent la intenţia de a limita la 100 de hectare suprafaţa de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat UE, dar menţinuse însă condiţiile la cumpărare privind cunoştinţele în domeniul agricol şi perioada minimă de cinci ani de activitate în acest sector.

„Şi aceste restricţii au fost eliminate, menţinându-se însă dreptul de preempţiune la achiziţia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice şi a tinerilor cu vârste de până la 40 de ani care au activităţi agricole în localitatea în care se află respectivul teren agricol”, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din Ministerul Agriculturii.

Totodată, Agenţia Domeniilor Statului se transformă în Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Conform proiectului, în momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin, vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale.

Potrivit surselor citate, Ministerul Agriculturii intenţionează să introducă o taxă fixă pe care să o plătească vânzătorul la primărie, pentru gestionarea actelor şi demersurilor de către funcţionarii statului.

Dacă în termen de 30 de zile nu cumpără nimeni, terenul poate fi vândut cetăţeanului străin.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul general al TAROM, a investit circa 12.000 de euro în acțiuni la marile companii TESLA, Apple, Airbnb, Ceragon Networks și Interactive Brokers, potrivit declarației......
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...