1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

News

Ponta: Preşedintele a greşit că a retrimis în Parlament legea care dezincriminează presa

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, în conferinţa de presă susţinută la finalul întrevederii pe care a avut-o cu omologul său albanez, Edi Rama, că preşedintele Traian Băsescu a greşit trimiţând spre reexaminare legea care dezincriminează presa pentru comentariile la adresa justiţiei.

18 mar, 2014 | Agerpres

'Nu ştiu dacă în Albania între preşedinte şi primul-ministru lucrurile merg mai bine decât în România, însă vreau să exprim o opinie foarte clară legată de acest lucru din România. Este vorba despre un articol din Codul penal care sancţionează în special mass-media care comentează decizii ale instanţelor judecătoreşti. Tocmai spuneam că putem oferi un model Albaniei de ceea ce înseamnă libertăţile în UE şi mai ales libertatea presei. Aşa încât, eu cred că Parlamentul a decis bine să nu incrimineze ca infracţiune ceea ce se discută în presă şi sper ca această prevedere legală să fie revotată de Parlament să intre în vigoare', a declarat premierul.

Victor Ponta a adăugat că acest lucru trebuie să se întâmple 'mai ales că apar tot felul de situaţii pe care nimeni nu şi le doreşte'.

'Ieri (luni - n.r.) justiţia a pronunţat o decizie, Înalta Curte, care a fost extrem de criticată tocmai de presa domnului Băsescu. Şi eu nu aş vrea ca aceasta să fie incriminat[ în mod penal. Dimpotrivă, cred că libertatea presei trebuie să funcţioneze şi când e criticată justiţia.(...) Oamenii politici, şi eu am această obligaţie de a nu comenta niciodată deciziile justiţiei şi am înţeles-o, dar presa trebuie să fie liberă, aşa încât cred că preşedintele a greşit când a retrimis proiectul de lege la Parlament', a mai declarat premierul român.

Adresându-se omologului său albanez, Ponta i-a transmis acestuia că-i va explica situaţia şi şi-a exprimat speranţa că Edi Rama îi împărtăşeşte sprijinul pentru libertatea presei.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, spre reexaminare legea pentru abrogarea articolului 276 din legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, prin care se abrogă infracţiunea de 'presiuni asupra justiţiei', informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, articolul 276 din legea menţionată prevede că 'fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă'.

În motivarea reexaminării se arată că introducerea acestei infracţiuni în Codul Penal a avut, potrivit expunerii de motive din legea 286/2009 'drept principală raţiune asigurarea şi protejarea imparţialităţii şi libertăţii judecătorilor şi organelor de urmărire penala în exercitarea atribuţiilor judiciare conferite de lege faţă de încercările de intimidare sau influenţare a acestora'.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO