Ponta: Prin împrumutul dat R. Moldova arătăm locuitorilor de pe malurile Prutului că suntem împreună şi la bine şi la greu

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că prin împrumutul de 150 de milioane de euro pe care România îl acordă Republicii Moldova, decidenţii din ambele state arată locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului că pot fi împreună şi la bine şi la greu.
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 19:40
Ponta: Prin împrumutul dat R. Moldova arătăm locuitorilor de pe malurile Prutului că suntem împreună şi la bine şi la greu

‘Îl avem la Bucureşti pe domnul Streleţ, primul-ministru al Republicii Moldova, un pic mai târziu decât trebuia, dar nu din vina domniei sale. (…) Mă bucur, însă, că a ajuns la Bucureşti într-o zi specială, în care Camera Deputaţilor a aprobat în unanimitate şi vreau să spun acest lucru pentru cei de pe malul celălalt al Prutului, Acordul de împrumut între România şi Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de euro’, a declarat premierul român la Palatul Victoria într-o declaraţie comună de presă cu omologul său moldovean, Valeriu Streleţ.

Ponta a adăugat că este, probabil, acordul cel mai rapid negociat din istoria României şi, cu siguranţă, din istoria Republicii Moldova, şi a adăugat că ‘tot ce înseamnă instituţii şi oameni politici şi partide politice din România au susţinut acest demers important’.

‘În 25 de ani, pentru fraţii noştri, că noi aşa le spunem şi le spunem din inimă, am avut vorbe multe, sfaturi, dojeni, dar nu prea am avut lucruri concrete. În ultimii doi ani am reuşit să trecem la lucruri concrete’, a declarat premierul.

Ponta a completat dând ca exemple realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni, programul privind microbuzele şcolare, investiţiile de 20 de milioane de euro în reabilitarea şi construcţia de grădiniţe, precum şi proiectul privind dezvoltarea sistemului SMURD şi în Republica Moldova.

‘ Dar, cel mai important lucru, Republica Moldova are astăzi, acum, nevoie de un sprijin financiar pe care nu-l poate primi din altă parte decât din partea noastră pentru a trece peste o perioadă dificilă. O perioadă dificilă pe care o au în special din cauza sancţiunilor economice pe care Federaţia Rusă le-a impus Republicii Moldova pentru un singur gest, dar un gest fundamental. Anul trecut, Republica Moldova, în persoana premierului Leancă a semnat Acordul de asociere la Uniunea Europeană. Or, pentru că au fost sancţionaţi pentru asta eu cred că este datoria noastră să-i ajutăm. La nevoie se vede cine ţi-e prieten şi cred că prin ceea ce am făcut astăzi şi facem în continuare arătăm că pentru cei care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului suntem împreună şi la greu şi la bine’, a declarat premierul român.

Victor Ponta a subliniat în context că ajutorul acordat Republicii Moldova este un împrumut care va fi returnat României în cinci ani.

‘Am constatat că şi unii din deputaţi nu cunosc aceste lucruri şi am obligaţia să explic cetăţenilor României să dau socoteală despre modul în care folosim banii publici. În primul rând, cei 150 de milioane (de euro – n.r.) reprezintă un împrumut. Republica Moldova va restitui acest împrumut României într-un termen de cinci ani. Dobânda este exact dobânda cu care se împrumută şi România, deci o dobândă foarte mică, mai mică chiar decât a FMI. Deci, pentru România nu este nicio afacere, nu e un câştig, dar nu e nicio pierdere. Este un ajutor pentru cineva care ne este atât de apropiat şi care are nevoie acum de acest sprijin’, a declarat premierul.

Ponta a mai menţionat că cel mai mare proiect de investiţii între România şi Republica Moldova este cel în domeniul energiei.

‘Îi spuneam domnului prim-ministru Streleţ că ieri (luni – n.r.) BERD a desemnat consultantul, banii vin tot de la BERD, pentru studiul de fezabilitate pentru interconectarea România-Moldova pe energie electrică. De asemenea, studiul de fezabilitate pentru gaz între Ungheni-Chişinău este deja în lucru şi se finalizează sper în acest an. (…) În final, însă, pentru energie electrică şi pentru gaz undeva la 250 de milioane de euro vor fi investiţiile comune. Practic, România nu doar că a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, am trecut înaintea Federaţiei Ruse, dar va fi şi ancora de siguranţă din punct de vedere energetic şi poarta prin care Republica Moldova se leagă de sistemul energetic european’, a declarat premierul român.

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a fost primit marţi la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta în cadrul unei vizite oficiale pe care o întreprinde la Bucureşti.

Tot marţi, premierul moldovean a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Deputaţii au ratificat marţi Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, în valoare de maximum 150 de milioane de euro, document semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015. Acordul a fost ratificat de deputaţi cu 312 voturi favorabile şi trei abţineri. Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a acestui acord.

Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicită, într-o scrisoare adresată Guvernului României, examinarea posibilităţii acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranşe, prima în sumă de 60 de milioane de euro în 2015, a doua în valoare de 50 de milioane de euro în 2016 şi a treia de 40 de milioane de euro în 2017.

Premierul moldovean nu a reuşit să ajungă în Parlamentul României, la momentul votului din Camera Deputaţilor din cauza întârzierii avionului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Șeful Fortress REIT: Vom achiziționa active existente, însă nu excludem parteneriate cu dezvoltatori români de spații logistice
EXCLUSIV Șeful Fortress REIT: Vom achiziționa active existente, însă nu excludem parteneriate cu dezvoltatori români ...
Fortress REIT, acționarul majoritar al celui mai mare proprietar de spații comerciale din România, NEPI Rockcastle, și-a ...
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...