Ponta: Programul României pentru Moldova, un mic model pentru ce ar trebui făcut pentru Ucraina şi Georgia

Premierul român Victor Ponta a declarat, în cadrul unui interviu video pentru Corriere della Sera difuzat vineri, că sancţiunile economice sunt importante pentru a-i arăta lui Vladimir Putin şi Federaţiei Ruse că "nu poţi scăpa nepedepsit pentru tot ce faci", dar că este important ca Europa să le arate cetăţenilor ucraineni, moldoveni şi georgieni beneficiile reale ale democraţiei europene.
Economica.net - vin, 03 oct. 2014, 18:44
Ponta: Programul României pentru Moldova, un mic model pentru ce ar trebui făcut pentru Ucraina şi Georgia

„Pe de o parte, cred că sancţiunile economice şi voinţa politică sunt importante, doar pentru a-i arăta dlui Putin şi Federaţiei Ruse că nu poţi scăpa nepedepsit pentru tot ce faci. Dar, pe de altă parte, pentru că vin dintr-o ţară care are doar 25 de ani de democraţie după era comunistă şi influenţa sovietică, este foarte important ca Europa să arate cetăţenilor ucraineni, moldoveni şi georgieni beneficiile reale ale democraţiei, ale alăturării la standardele europene, ale prosperităţii”, a declarat premierul român în cadrul interviului pentru Corriere della Sera.

El a adăugat că dacă cetăţenii acestor ţări „simt că sunt victime între diferite puteri – cea europeană şi cea rusă – vor fi dezamăgiţi” şi principalul câştig al Europei va fi să câştige inimile şi minţile oamenilor.

„România nu este suficient de puternică pentru a asigura prosperitate tuturor vecinilor săi, dar avem un program foarte clar şi foarte pragmatic pentru Moldova, care este cel mai important vecin şi mai apropiat de inimile noastre. Am investit în sistemele de educaţie, de energie, de infrastructură, pentru ca cetăţenii moldoveni să poată simţi, să poată percepe, beneficiile de a fi proeuropean. Este un mic model, dar ar trebuit făcut de Europa şi pentru Georgia şi Ucraina”, a spus Victor Ponta.

El a mai spus, în cadrul aceluiaşi interviu, că este „conştient că întreaga instabilitate politică din regiune – Ucraina, Crimeea, Rusia, dar şi Orientul Mijlociu – afectează investiţiile străine directe” şi că ideea sa de acţiune în domeniu este foarte clară: „vom continua să facem reforme structurale, să acordăm stimulente pentru investiţii noi şi să avem o politică fiscală foarte stabilă şi foarte previzibilă”.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...