Ponta: Putem primi doar 1.700 de refugiaţi

Premierul Ponta a declarat că România poate primi doar în jur de 1.700 de refugiaţi.
Economica.net - mie, 09 sept. 2015, 09:37
Ponta: Putem primi doar 1.700 de refugiaţi

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat miercuri un apel către ţările membre ale Uniunii Europene de a ajunge săptămâna viitoare la un acord pentru repartizarea a 160.000 de refugiaţi sosiţi în Grecia, Italia şi Ungaria, transmite AFP.

”Sunt 160.000 de persoane pe care europenii trebuie să îi primească. Acest lucru trebuie făcut într-o manieră obligatorie”, a afirmat Juncker în discursul său anual privind ‘Starea Uniunii’, prezentat în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

El le-a cerut miniştrilor de interne ai statelor membre ale UE, ce se reunesc la Bruxelles pe 14 septembrie, ”să se pună de acord”.

Şeful executivului UE le-a mai solicitat europenilor să nu facă vreo distincţie în funcţie de religie între refugiaţii pe care sunt pregătiţi să îi primească. ”Nu există religie, credinţă, filosofie atunci când este vorba despre refugiaţi. Noi nu facem distincţie”, a susţinut Jean-Claude Juncker în faţa europarlamentarilor prezenţi la Strasbourg.

Potrivit DPA, Juncker a anunţat cu acelaşi prilej că executivul comunitar va lua ”în zilele următoare” măsuri contra statelor membre care nu pun în aplicare regulile UE privind azilul. ”Este o chestiune de credibilitate ca statele membre să implementeze şi să respecte legile europene şi internaţionale convenite”, a spus el.

Cifra de 160.000 de refugiaţi corespunde suplimentării propunerii precedente, de repartizarea a 40.000 de refugiaţi ajunşi pe teritoriul european, cu o nouă propunere de urgenţă de primire a încă 120.000 de persoane, aflate în prezent în Italia, Grecia şi Ungaria.

După repartizarea celor 160.000 de refugiaţi, prezentată ca o măsură de urgenţă, Juncker a insistat ca Uniunea Europeană să pună în practică un mecanism permanent de distribuire a refugiaţilor care va permite tratarea mai eficientă a unor crize similare în viitor.

În plus, preşedintele CE a dat asigurări că acordurile Schengen, care gestionează libera circulaţie în Europa, nu vor fi revizuite în timpul mandatului său, ce expiră în toamna lui 2019.

”Trebuie să modificăm dreptul nostru intern pentru a le permite migranţilor să lucreze atunci când vin pe teritoriul UE”, a afirmat şeful CE, care a adăugat că UE trebuie să pună în practică rapid căi legale de imigraţie.

Potrivit noii propuneri a CE, refugiaţii ar urma să fie distribuiţi conform unei formule care se bazează 40% pe produsul intern brut al ţărilor, 40% pe numărul de locuitori, 10% pe rata şomajului şi 10% pe numărul de refugiaţi deja aflaţi în fiecare ţară membră înaintea apariţiei crizei din acest an. Noile cote obligatorii plasează Germania în prima linie (31.443 refugiaţi, ceea ce înseamnă o cotă de 26,2% din cei 120.000 de noi refugiaţi), urmată de Franţa (24.031, o proporţie de 20% din cei 120.000 noi refugiaţi) şi Spania (14.931, o cotă de 12,4% din noii refugiaţi), conform unor surse europene.

Italia şi Grecia sunt principalele puncte de intrare pentru refugiaţii care ajung în UE pe mare, în timp ce Ungaria este principalul punct de intrare pentru cei care ajung pe uscat traversând Balcanii. Ungaria va beneficia, alături de Italia şi Grecia, de o excepţie de la sistemul de cote obligatorii al CE.

Potrivit datelor publicate recent de ONU, peste 380.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Europa prin traversarea Mării Mediterane începând din luna ianuarie a acestui an, iar 2.850 au decedat sau au fost daţi dispăruţi.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la toți conducătorii auto să nu mai circule pe DN2 (E85) până când utilajele CNAIR nu vor finaliza intervențiile. ...
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina va avea nevoie de o finanţare suplimentară de 17 miliarde de dolari anul acesta, în special pentru efectuarea ...
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a început vineri campania de control privind respectarea măsurilor ...
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR când va ajunge la guvernare este oprirea scumpirilor
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR ...
Preşedintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Băile Felix, ...