Ponta: Reducerea CAS poate fi aplicată de la 1 iulie

Premierul Victor Ponta a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de impozit a profitului reinvestit sunt proiecte 'posibile' şi 'rezonabile'.
Economica.net - lun, 24 mart. 2014, 15:19
Ponta: Reducerea CAS poate fi aplicată de la 1 iulie

‘Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de impozit a profitului reinvestit sunt proiecte rezonabile, posibile, pe care ni le-am propus împreună şi pe care le vom realiza împreună, luptând în acelaşi timp cu populismul (…) care în 2010 a produs acea catastrofă economică şi socială. Cred că având preţuri competitive la energie şi o politică fiscal-bugetară de acest tip, care să combine reducerile cu o disciplină financiar-bugetară, vom reuşi şi în 2015 şi în 2016 să păstrăm cu siguranţă stabilitatea României’, a spus Ponta.

El a arătat că Guvernul este ‘cu totul hotărât ‘ ca obiectivele menţionate, trecute în programul de guvernare aprobat în decembrie 2012 de Parlament, să fie aplicate de la 1 iulie. Premierul a făcut apel la sprijinul Parlamentului astfel încât Guvernul să acopere impactul bugetar pe care reducerea CAS l-ar avea.

‘Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale pentru semestrul II va reprezenta un impact bugetar de 2,6 miliarde lei. Pentru anul viitor înseamnă 5,2 miliarde. Asta înseamnă că având sprijinul Parlamentului, Guvernul îşi propune să reducă cheltuielile acolo unde pot fi reduse şi să obţină venituri bugetare suplimentare pentru a acoperi 2,6 miliarde lei pentru semestrul II şi 5,2 miliarde pentru anul 2015’, a afirmat Ponta.

Totodată, în contextul campaniilor electorale din acest an, premierul a făcut apel la forţele politice să aibă în vedere situaţia din 2009, ‘atunci când promisiuni nerealiste, când populismul excesiv a dus la catastrofa produsă în aprilie 2010, prin tăierea pensiilor şi a salariilor, prin creşterea TVA’.

Ponta a precizat că cele două măsuri economice menţionate nu au fost convenite în discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale, ci Guvernul şi-a propus să reducă CAS cu 5 puncte procentuale.

‘Evident că pe agenda de discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, această reducere figurează ca o condiţie absolut necesară şi obligatorie pentru continuarea dezvoltării economice şi a încurajării facilităţilor fiscale, a creării locurilor de muncă începând cu data de 1 iulie. Fac apel la Parlamentul României să susţină Guvernul în acest sens şi, evident, voi beneficia cu mare plăcere de expertiza colegilor liberali pentru ca aplicarea acestor măsuri să aibă loc de la 1 iulie’, a mai spus Ponta

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...