1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Ponta: România a absorbit 7,5 miliarde euro pentru agricultură şi urmează 19 miliarde euro aferente 2014-2020

România a absorbit în perioada 2007-2013 7,5 miliarde de euro bani europeni pentru agricultură şi urmează alte 19 miliarde de euro care trebuie să ajungă la fermierii români, a declarat premierul Victor Ponta miercuri, la Ministerul Agriculturii.

25 mar, 2015 | Agerpres

'Vă rog, domnule ministru, să vorbiţi şi mâine şi poimâine, să vorbiţi până se aude că se iau decizii importante şi că sunt lucruri care afectează viaţa de zi cu zi. De aceea, o să încep cu faptul că în PNDR-ul 2007-2013 s-au absorbit, pentru că noi vorbim, aşa, în general, de gradul de absorbţie, 7,5 miliarde de euro, bani intraţi în România, în agricultura românească, 7,5 miliarde de euro. Poate că suma e mult prea mare ca să însemne ceva pentru omul obişnuit. Împărţiţi la numărul de oameni care trăiesc din agricultură şi înţelegeţi că, de fapt, e vorba despre o resursă pe care niciodată, în niciun fel, doar din puterile proprii nu puteam să o acoperim. Şi adăugaţi că urmează, ceea ce dumneavoastră lansaţi astăzi, primele două programe, urmează să absorbim 19 miliarde de euro. 19 miliarde de euro, aproape jumătate din bugetul anual al României, 19 miliarde de euro care trebuie să meargă la fermieri, la agricultori', a declarat Ponta la conferinţa de lansare a primelor trei măsuri din cadrul PNDR 2014-2020.

În context, premierul şi-a exprimat speranţa că prin programele aprobate de Ministerul Agriculturii, fermierii români vor fi ajutaţi să reziste 'unei competiţii acerbe, să aibă acces la marile lanţuri de magazine', scrie Agerpres.

Totodată, Ponta a punctat ca un obiectiv important reducerea birocraţiei şi creşterea nivelului de transparenţă, în baza noilor reguli adoptate la nivel comunitar.

'Vreau să văd mai puţină birocraţie, mai multă transparenţă şi banii să fie plătiţi cât mai repede, în aşa fel încât să nu obligăm fermierii, aşa cum s-a întâmplat în trecut, să se îndatoreze la bănci sau să fie refuzaţi de bănci, să nu poată să acceseze banii europeni pentru că nu primesc sumele de care au nevoie pentru a porni programele', a afirmat Ponta.

Premierul a mulţumit, în context, conducerii de la Agricultură pentru alocarea către programul destinat Deltei Dunării a 170 de milioane de euro, dar a adăugat că 'până la miliardul de euro care este alocat acestei zone mai este'.

'Puteaţi să fiţi un pic mai darnic. Important este însă ca aceşti bani să ajungă cât mai repede şi mai clar către fermieri, către cei care au nevoie', a subliniat Ponta.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO