Ponta: România nu se va lăsa intimidată de declaraţiile agresive ale diplomaţiei ruse

România este un partener de încredere al NATO şi nu se va lăsa intimidată de declaraţiile agresive ale diplomaţiei ruse, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit unui comunicat al Executivului.
Economica.net - joi, 09 apr. 2015, 02:53
Ponta: România nu se va lăsa intimidată de declaraţiile agresive ale diplomaţiei ruse

Premierul Ponta a salutat reacţia NATO faţă de ”poziţia agresivă” a ministerului rus de Externe cu privire la România, scrie Agerpres.

”România este un stat membru al NATO şi va lua doar acele decizii pe care le consideră corecte şi oportune pentru obiectivele de securitate naţionale şi ale Alianţei Nord Atlantice. România este un partener de încredere al NATO şi nu se va lăsa intimidată de declaraţiile agresive ale diplomaţiei ruse. România condamna acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse în Ucraina. Salutăm, de asemenea, reacţia NATO care subliniază clar determinarea Alianţei de a-şi proteja membrii faţă de orice formă de agresiune” a declarat prim-ministrul Ponta, potrivit sursei citate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, a declarat că planurile NATO de a desfăşura forţe militare în România, foarte aproape de frontiera cu Rusia, sunt „inadecvate” şi „conflictuale”, potrivit agenţiei oficiale ruse Sputnik.

„De fapt, asistăm la o transformare treptată a acestei ţări (n.r. – România) într-un alt punct de sprijin pentru SUA şi NATO în apropiere de frontiera cu Rusia. Am comentat în mod repetat astfel de paşi ai statelor membre NATO, observând maniera conflictuală şi evidenţiind inadecvarea şi caracterul redundant, atât din punct de vedere militar, cât şi financiar”, a spus Lukaşevici.

„Există tendinţa de a concluziona că actualele autorităţi din România, de dragul creşterii importanţei în ochii strategilor din alte părţi ale lumii, sunt dispuse să sacrifice menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre pentru raţiuni tactice”, a mai afirmat Lukaşevici.

România este un aliat de nădejde al NATO, iar NATO îşi apără toţi aliaţii împotriva oricăror ameninţări, a transmis miercuri Alianţa Nord-Atlantică, reacţionând la „afirmaţiile provocatoare” ale purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, la adresa României.

„Oficiali ruşi continuă să facă afirmaţii provocatoare, care sunt fără fundament, inadecvate şi nu contribuie la stabilitatea şi predictibilitatea în Europa”, a transmis NATO prin vocea adjunctului purtătorului de cuvânt, Carmen Romero.

„Ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina, ne-am sporit prezenţa militară în partea de est a Alianţei noastre. Această prezenţă are un caracter rotativ şi este departe de orice definiţie rezonabilă a forţelor substanţiale de luptă. Toate măsurile noastre sunt defensive, proporţionale şi în linie cu angajamentele noastre internaţionale”, a declarat Carmen Romero, care a adăugat că „România este un aliat de nădejde al NATO, iar NATO îşi va apăra toţi aliaţii împotriva oricăror ameninţări”.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia: Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor dacă Occidentul plafonează preţul gazelor
Rusia: Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor dacă Occidentul plafonează preţul gazelor
Kremlinul a anunţat marţi că gigantul rus Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor sale de livrare dacă statele occidentale implementează un plafon de preţ pentru gazul......
ANRE a aprobat decontarea unei sume de 638,8 milioane de lei către furnizorii de energie
ANRE a aprobat decontarea unei sume de 638,8 milioane de lei către furnizorii de energie
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat până acum decontarea de la bugetul de stat a unei ...
Ministrul Energiei: România poate deveni un coridor de transport al energiei între regiuni
Ministrul Energiei: România poate deveni un coridor de transport al energiei între regiuni
România poate deveni independentă energetic şi un furnizor de securitate energetică în regiune, dar şi un coridor de ...
Negocieri Green Deal – Lupta pentru finanţare pune în pericol un acord. „Nimeni nu va pleca din sală fără să facă unele sacrificii”, spune Timmermans
Negocieri Green Deal – Lupta pentru finanţare pune în pericol un acord. „Nimeni nu va pleca din sală fără ...
O dispută cu privire la modalitatea de protejare a gospodăriilor sărace faţă de noile politici ale Uniunii Europene ...