Ponta: România nu se va lăsa intimidată de declaraţiile agresive ale diplomaţiei ruse

România este un partener de încredere al NATO şi nu se va lăsa intimidată de declaraţiile agresive ale diplomaţiei ruse, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit unui comunicat al Executivului.
Economica.net - joi, 09 apr. 2015, 02:53
Ponta: România nu se va lăsa intimidată de declaraţiile agresive ale diplomaţiei ruse

Premierul Ponta a salutat reacţia NATO faţă de ”poziţia agresivă” a ministerului rus de Externe cu privire la România, scrie Agerpres.

”România este un stat membru al NATO şi va lua doar acele decizii pe care le consideră corecte şi oportune pentru obiectivele de securitate naţionale şi ale Alianţei Nord Atlantice. România este un partener de încredere al NATO şi nu se va lăsa intimidată de declaraţiile agresive ale diplomaţiei ruse. România condamna acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse în Ucraina. Salutăm, de asemenea, reacţia NATO care subliniază clar determinarea Alianţei de a-şi proteja membrii faţă de orice formă de agresiune” a declarat prim-ministrul Ponta, potrivit sursei citate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, a declarat că planurile NATO de a desfăşura forţe militare în România, foarte aproape de frontiera cu Rusia, sunt „inadecvate” şi „conflictuale”, potrivit agenţiei oficiale ruse Sputnik.

„De fapt, asistăm la o transformare treptată a acestei ţări (n.r. – România) într-un alt punct de sprijin pentru SUA şi NATO în apropiere de frontiera cu Rusia. Am comentat în mod repetat astfel de paşi ai statelor membre NATO, observând maniera conflictuală şi evidenţiind inadecvarea şi caracterul redundant, atât din punct de vedere militar, cât şi financiar”, a spus Lukaşevici.

„Există tendinţa de a concluziona că actualele autorităţi din România, de dragul creşterii importanţei în ochii strategilor din alte părţi ale lumii, sunt dispuse să sacrifice menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre pentru raţiuni tactice”, a mai afirmat Lukaşevici.

România este un aliat de nădejde al NATO, iar NATO îşi apără toţi aliaţii împotriva oricăror ameninţări, a transmis miercuri Alianţa Nord-Atlantică, reacţionând la „afirmaţiile provocatoare” ale purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, la adresa României.

„Oficiali ruşi continuă să facă afirmaţii provocatoare, care sunt fără fundament, inadecvate şi nu contribuie la stabilitatea şi predictibilitatea în Europa”, a transmis NATO prin vocea adjunctului purtătorului de cuvânt, Carmen Romero.

„Ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina, ne-am sporit prezenţa militară în partea de est a Alianţei noastre. Această prezenţă are un caracter rotativ şi este departe de orice definiţie rezonabilă a forţelor substanţiale de luptă. Toate măsurile noastre sunt defensive, proporţionale şi în linie cu angajamentele noastre internaţionale”, a declarat Carmen Romero, care a adăugat că „România este un aliat de nădejde al NATO, iar NATO îşi va apăra toţi aliaţii împotriva oricăror ameninţări”.

Te-ar mai putea interesa și
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii......
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...