Ponta: România susţine ca în luna iunie Albania să primească statutul de candidat la aderarea la UE

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Guvernul României susţine ca în luna iunie Albania să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său albanez, Edi Rama, la finalul întrevederii oficiale dintre cei doi.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 17:53
Ponta: România susţine ca în luna iunie Albania să primească statutul de candidat la aderarea la UE

‘Mă aflu aici să spun foarte clar că Guvernul României susţine ca în luna iunie Albania să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană. România este de şapte ani membru al Uniunii Europene şi poziţia noastră a fost constantă, de susţinere pentru toate ţările din această regiune de a fi integrate în Uniunea Europeană’, a spus Ponta, la finalul întâlnirii cu omologul său albanez.

El a admis că există ţări europene care spun că Albania încă nu e total pregătită pentru aderarea la UE, dar a arătat că acest lucru s-a spus şi despre România mult timp.

‘România crede că Albania, cu un statut clar, cu un calendar foarte clar, cu obiective foarte clare, poate şi trebuie să devină cât mai curând membru al Uniunii Europene’, a precizat Victor Ponta.

Premierul român a mai spus că a discutat cu omologul său albanez despre modul în care România poate sprijini concret acest efort al Albaniei şi a indicat în acest sens ca domenii expertiza privind absorbţia fondurilor europene şi combaterea criminalităţii organizate.

‘Pentru a atinge cât mai rapid aceste obiective am discutat cu domnul prim-ministru Rama modul în care România poate sprijini concret acest efort. Există două domenii în care vreau şi putem să acordăm asistenţă. În primul rând, în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene. Vreau să-i ajutăm pe prietenii albanezi să nu facă greşelile pe care România le-a făcut în primii cinci ani de la aderarea la UE, să treacă repede peste ceea ce noi am trecut de abia după cinci ani şi să ajungă aşa cum România a fost în 2013 pe primul loc la ritmul de accesare şi de utilizare a fondurilor europene. (…) Al doilea domeniu despre care am discutat cu primul-ministru Rama este un domeniu în care instituţiile din România au avut, până acum, un foarte mare succes. Este vorba despre combaterea crimei organizate. Aici, toate cunoştinţele instituţiilor noastre, servicii de informaţii, Poliţie, justiţie sunt la dispoziţia partenerilor noştri albanezi pentru că lupta împotriva crimei organizate este un obiectiv fundamental pentru orice Guvern democratic şi poate asigura bunăstare ţărilor noastre şi încredere în instituţiile democratice. Deci, în aceste domenii România va acorda asistenţă concretă Guvernului albanez’, a mai declarat Victor Ponta.

Premierul român a mai spus că în cadrul discuţiilor oficiale cu omologul său a cerut sprijinul Guvernului albanez pentru orice proiect concret ce se doreşte dezvoltat de o companie românească în Albania, menţionând ca un prim pas important desfăşurarea în aceste zile la Tirana a Forumului economic Albania-România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în care Nissana produs până în 2021 pick-up-ul Navara....
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...