Ponta: Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie

Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, a anunţat marţi, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta.
Economica.net - mar, 18 aug. 2015, 13:08
Ponta: Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie

‘Putem de la 1 octombrie anul acesta (…) să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă, dacă datele ministerului şi ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale şi 12.380 de persoane în ministerele şi instituţiile care au propria reţea, Interne, Apărare, SRI şi celelalte”, a precizat premierul, care a adăugat că impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde de lei.

El a adăugat că majorarea salarială se va face ‘în special în baza economiilor făcute de sistemul de Sănătate, după introducerea cardului de sănătate şi a celorlalte măsuri de eficientizare’. 

‘Pentru anul acesta resursele sunt asigurate din fondurile economisite la Ministerul Sănătăţii şi la Casă, dar pentru asta avem nevoie în luna octombrie de o rectificare bugetară pe care, evident că o vom face în aşa fel încât din noiembrie să se plătească practic salariile majorate în luna octombrie. Este important în textul ordonanţei şi după aceea în dezbaterea în Parlament ca obligaţia de a continua această mărire graduală să fie asumată înainte de Legea bugetului în aşa fel încât în 2016 să putem aplica următoare creştere de 25% şi în acelaşi fel 25% anual până când se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente şi restul personalului’, a declarat premierul.

Ponta a spus că actul normativ privind mărirea salariilor personalului din Sănătate va fi elaborat în vederea adoptării în şedinţa de Guvern de miercurea viitoare sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

Şeful Guvernului a afirmat că discuţiile cu reprezentaţii sistemului sanitar vor continua şi în perioada următoare în vederea îmbunătăţirii legislaţiei şi dotărilor din domeniu. 

‘Nu cred că există o soluţie magică pentru un sistem de sănătate, dar cred că există posibilitatea de a îmbunătăţi atât partea de legislaţie, de dotare, cât şi de salarizare a personalului’, a declarat premierul.

Ponta a mai spus că medicii nu mai sunt funcţionari publici de anul trecut, prin Ordonanţa nr. 2, care i-a scos din acest sistem, actul normativ fiind aprobat de Parlament.

El a adăugat că ministrul Justiţiei va elabora un proiect de lege privind contribuţiile suplimentare ale pacienţilor către cei care îi consultă.

‘Medicii nu mai sunt funcţionari publici prin decizia adoptată anul trecut, Ordonanţa 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcţionarilor publici. Ea a fost de altfel aprobată de Parlament. (…) Ministrul Justiţiei, împreună cu reprezentanţi din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, şi nu cu o ordonanţă de urgenţă (…), care să prevadă pe înţelesul tuturor faptul că acele contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le aducă pentru medic, pentru asistent (să fie – n.r.) cu definirea cumulativă a trei condiţii: să nu fie condiţionată de medic, să fie după încheierea actului medical şi să fie declarate, aşa încât să fie şi fiscalizate. Miercurea viitoare o vom trimite în Parlament şi sunt convins că în comisiile juridice se va îndrepta’, a menţionat premierul.

Conform unei decizii din luna iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, medicii din spitalele de stat nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că aproximativ 224.000 de angajaţi din sistem ar urma să beneficieze de aceste majorări salariale, iar efortul bugetar va fi de aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an.

El a mai spus că acestei majorări îi vor urma altele, tot de câte 25 la sută, care vor fi aplicate în 2016 şi 2017.

„Este un prim pas şi în următorii ani vor mai fi creşteri de câte 25 la sută, pentru a dubla efectiv salariile din sistem”, a declarat Marius Sepi.

Totodată, în această perioadă se vor căuta soluţii pentru elaborarea unei legi privind statutul medicului, a mai spus liderul Sanitas.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), comparativ cu pierderi de 16,9 miliarde de zloţi în 2022, conform......
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...