Ponta: Şomajul, cea mai mare provocare

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că problema şomajului este cea mai mare provocare şi a afirmat că la conferinţa la nivel înalt privind ocuparea forţei de muncă în Europa, desfăşurată la Milano, a prezentat situaţia României şi legislaţia în domeniu.
Economica.net - mie, 08 oct. 2014, 19:28
Ponta: Şomajul, cea mai mare provocare

„Problema şomajului, în special în rândul tinerilor, este, din punctul de vedere nu doar al meu, ci al tuturor liderilor europeni, cea mai mare provocare pentru Europa. (…) În România (…) e o mare problemă, în alte ţări este uriaşă chiar. (…) Eu am prezentat situaţia României, legislaţia care a fost schimbată de vechiul guvern, după aceea de noi, în aşa fel încât să fie o legislaţie flexibilă; faptul că am redus şi taxarea muncii, dar, bineînţeles, pentru România, cel mai important acum este să poată să susţină financiar programele de integrare a tinerilor, fie că e vorba de cele finanţate din fonduri europene, unde noi avansăm banii din buget, fie că este vorba de cele direct din buget”, a detaliat Ponta, într-o intervenţie telefonică la B1 TV.

Potrivit prim-ministrului Ponta, în Europa, în acest moment este un grup din ce în ce mai mare de şefi de guvern, nu doar din Italia şi Franţa, din care face şi el parte, care consideră că e foarte bine să existe o disciplină bugetară, „dar ca orice fel de măsură care încurajează angajarea tinerilor, orice avansuri din fonduri europene, din fonduri bugetare, scoaterea acestor fonduri alocate locurilor de muncă pentru tineri din calculul deficitului, toate astea ne pot ajuta să avem şi rezultate, nu doar proiecte frumoase, care nu se finalizează”.

În context, premierul a vorbit despre învăţământul vocaţional relansat în ultimii doi ani şi a adăugat că în acest caz „”este vorba de un parteneriat cu sectorul privat””.

„Ideea este să încercăm să găsim soluţii că până la urmă, fie printr-o continuare a pregătirii educaţionale ori prin schimbarea legislaţiei, să nu îl transformăm direct în şomer doar pentru că nu a luat în prima instanţă Bacalaureatul”, a mai spus premierul.

Totodată, el a arătat că programul lansat de Uniunea Europeană privind garanţia pentru tineri este finanţat din bugetul naţional.

„La nivel european încă nu s-a dat drumul efectiv la finanţare şi una din problemele ridicate şi de Matteo Renzi şi de mine şi de alţi prim-miniştri a fost: „Atenţie, nu ne interzic să finanţăm din bugete naţionale că o să avem o creştere a deficitului. Lăsaţi-ne să finanţăm acest program european, după care, sigur, vom recupera banii europeni”. Însă, astea sunt lucruri aparent de birocraţie şi de rigiditate a regulilor europene, care în realitate te împiedică să transformi ideile frumoase şi în fapte. Noi am finanţat şi finanţăm din bugetul naţional şi cred că facem bine acest lucru”, a adăugat premierul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ofertele de muncă şi salariile nete lunare oferite în ţară: consultant relaţii cu clienţii – de la 2.900 de lei, medic veterninar – de la 2.500 de lei
Ofertele de muncă şi salariile nete lunare oferite în ţară: consultant relaţii cu clienţii – de la 2.900 de ...
Printre posturile vacante în această perioadă se numără cel de consultant relaţii cu clienţii, remunerat cu salarii ...
Profi și Penny retrag de la vânzare mai multe loturi de pipote de pui și ficăței de pui contaminate cu Salmonella
Profi și Penny retrag de la vânzare mai multe loturi de pipote de pui și ficăței de pui contaminate cu Salmonella
Lanțul de magazine Profi anunță că retrage de la vânzare un lot de pipote de pui produse în Polonia și ambalate de ...
Macron: Mai multe state europene s-au asociat în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan
Macron: Mai multe state europene s-au asociat în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan
Mai multe state europene colaborează în vederea deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, a declarat ...