Ponta spune că înţelegerea iniţială cu Bechtel, avizată de Năstase, era bună,dar admite că nu o ştie

Premierul Ponta apreciază că forma iniţială a contractului cu Bechtel, avizată de Guvernul Năstase, a fost bună, dar admite că nu a citit acea formă şi nici nu cunoaşte detalii din contract, deoarece acesta are "sute de pagini" şi nu este "domeniul" său, insistând însă că miniştrii PD sunt vinovaţi.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 19:42
Ponta spune că înţelegerea iniţială cu Bechtel, avizată de Năstase, era bună,dar admite că nu o ştie

El a apreciat că problemele în contractul cu Bechtel au fost generate de conducerea „incompetentă şi iresponsabilă” a Ministerului Transporturilor din 2005, care a început să renegocieze contractul în loc să-l pună în aplicare.

În 2005, Ministerul Transporturilor era condus de către democratul Gheorghe Dobre.

Întrebat dacă acest contract era bun în forma iniţială, avizată în 2004, când Guvernul era condus de social-democratul Adrian Năstase, Ponta a răspuns că aşa crede, după care însă a admis că nu cunoaşte acea formă.

„E un contract bun (cel din 2004-n.r.). Eu aşa cred, nu l-am văzut în forma iniţială, ştiam despre preţ şi despre faptul că avem nevoie de autostrada asta. Nu cunosc detalii din contract, nu am participat în niciun fel”, a spus Ponta.

Întrebat dacă nu a avut curiozitatea să se uite pe acest contract având în vedere că este vorba de plata a milioane de euro din bugetul României, Ponta a răspuns că sunt „sute de pagini” şi că nu este „domeniul” său, el pricepându-se la drept penal, nu la drept comercal.

La remarca moderatorului că ar trebui să fie domeniul său în calitate de prim-ministru, având în vedere că din bugetul sunt plătite sume importante, Ponta a răspuns că istoria sau arheologia politică intră în competenţele ale.

Guvernul a reziliat contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri pentru 1,4 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...