Ponta spune că înţelegerea iniţială cu Bechtel, avizată de Năstase, era bună,dar admite că nu o ştie

Premierul Ponta apreciază că forma iniţială a contractului cu Bechtel, avizată de Guvernul Năstase, a fost bună, dar admite că nu a citit acea formă şi nici nu cunoaşte detalii din contract, deoarece acesta are "sute de pagini" şi nu este "domeniul" său, insistând însă că miniştrii PD sunt vinovaţi.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 19:42
Ponta spune că înţelegerea iniţială cu Bechtel, avizată de Năstase, era bună,dar admite că nu o ştie

El a apreciat că problemele în contractul cu Bechtel au fost generate de conducerea „incompetentă şi iresponsabilă” a Ministerului Transporturilor din 2005, care a început să renegocieze contractul în loc să-l pună în aplicare.

În 2005, Ministerul Transporturilor era condus de către democratul Gheorghe Dobre.

Întrebat dacă acest contract era bun în forma iniţială, avizată în 2004, când Guvernul era condus de social-democratul Adrian Năstase, Ponta a răspuns că aşa crede, după care însă a admis că nu cunoaşte acea formă.

„E un contract bun (cel din 2004-n.r.). Eu aşa cred, nu l-am văzut în forma iniţială, ştiam despre preţ şi despre faptul că avem nevoie de autostrada asta. Nu cunosc detalii din contract, nu am participat în niciun fel”, a spus Ponta.

Întrebat dacă nu a avut curiozitatea să se uite pe acest contract având în vedere că este vorba de plata a milioane de euro din bugetul României, Ponta a răspuns că sunt „sute de pagini” şi că nu este „domeniul” său, el pricepându-se la drept penal, nu la drept comercal.

La remarca moderatorului că ar trebui să fie domeniul său în calitate de prim-ministru, având în vedere că din bugetul sunt plătite sume importante, Ponta a răspuns că istoria sau arheologia politică intră în competenţele ale.

Guvernul a reziliat contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri pentru 1,4 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
România, cea mai ieftină ţară din UE în 2020 – Unde au fost cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană
România, cea mai ieftină ţară din UE în 2020 – Unde au fost cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană
Nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cele mai reduse preţuri fiind în România (55% din media......
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: Au „angajat” un robot
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: ...
Retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare angajator din România conform datelor ...
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
TradeVille a încheiat cu succes și în mod anticipat, chiar în prima zi, în condițiile unei suprasubscrieri de peste ...
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Amazon şi Apple sunt în 2021 cele mai valoroase branduri din lume dar mărcile din China ocupă poziţii din ce în ce ...