Ponta: Suntem cea mai de succes poveste a FMI. Colaborarea va continua pentru unele legi

Premierul Victor Ponta a afirmat, marţi, că România este 'singura sau cea mai de succes poveste' a Fondului Monetar Internaţional, iar conlucrarea cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană continuă pe lucruri importante, cum ar fi pachetele de legi privind achiziţiile publice şi redevenţele, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 20 oct. 2015, 16:11
Ponta: Suntem cea mai de succes poveste a FMI. Colaborarea va continua pentru unele legi

‘Suntem singura sau cea mai de succes poveste a FMI-ului. În alte ţări, lucrurile nu au ieşit aşa de bine’, a declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, întrebat care este relaţia actualei guvernări cu FMI şi dacă reprezentanţii Fondului sunt nemulţumiţi de autorităţile de la Bucureşti.

El a spus că, în mare parte, autorităţile au ascultat de sfaturile reprezentanţilor FMI, BM şi CE. ‘În alte lucruri, de exemplu cu reducerea CAS cu cinci puncte procentuale anul trecut, ne-au zis să nu. Am făcut-o şi e un lucru foarte bun. Reducerea TVA-ului la 9% (la alimente – n.r.) au zis să nu. Am făcut-o şi a fost un lucru foarte bun. Deci, până la urmă, ideea e că ei sunt nişte oameni care dau o anumită analiză, iei ceea ce ţi se pare bun, celelalte lucruri le decizi pe plan naţional’, a explicat premierul.

Victor Ponta a adăugat că, în continuare, între Guvernul de la Bucureşti şi FMI există o conlucrare pe ‘lucruri importante’.

‘Săptămâna viitoare o să trimitem în Parlament pachetul de legi privind achiziţiile publice, după aceea avem pachetul privind redevenţele, avem partea de guvernanţă corporatistă a întreprinderilor cu capital integral de stat. Adică sunt lucruri importante pe care le discutăm şi cu FMI, şi cu Banca Mondială. Nu mai vorbesc de relaţia cu Comisia Europeană care este zilnică, ca orice membru al Uniunii Europene’, a explicat premierul.

Şeful Executivului a avut marţi o întâlnire cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter – şeful misiunii FMI pentru România.

Ponta a precizat, la Antena 3, că, de fapt, delegaţia tehnică a FMI s-a întâlnit cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, dar la discuţii a participat şi el pe câteva ‘direcţii principale’. ‘Întâlnirea e cu ministrul de Finanţe, dar am fost şi eu acolo pentru câteva direcţii principale’, a afirmat premierul.

Potrivit acestuia, în cadrul întrevederii a făcut precizări cu privire la elementele prevăzute în rectificarea bugetară pozitivă ce va fi aprobată vineri în Guvern şi a subliniat că în acest an ţara noastră se va înscrie în ţinta de deficit aprobată în Parlament, respectiv 1,86%.

Anterior, delegaţia FMI, BM şi CE s-a întâlnit şi cu preşedintele României, Klaus Johannis.

În condiţiile în care „există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line”, în cadrul întrevederii cu delegaţia FMI, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...